Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

TÜSİAD ismini değiştirir mi?

Cinsiyetçilik karşıtı online platform erktolia, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) isminde yer alan 'işadamı' tabirini 'iş insanı' olarak değiştirme talebiyle bir imza kampanyası başlatmış. #BuİşteBirKadınVar sloganıyla yaptığı açıklamada, TÜSİAD'ın iş dünyasında kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacı ile çalışmalar gerçekleştirdiğini ve yayınladığı bildirilerde işadamı terimini değil, eşitlikçi olan iş insanı terimini kullandığını hatırlatan erktolia; bu ifadenin derneğin isminde de değişmesi gerektiği belirtildi. erktolia'ya göre 'adam' kelimesini insan kelimesinin yerine kullanmaya devam ettiğimiz sürece; adam olmayan insanlar, yani kadınlar, toplumsal hiyerarşide daima daha aşağıda yer almaya, bu şekilde yaşamaya ve çalışmaya mecbur bırakılacaklar. Kadın-erkek eşitliğine her platformda dikkat eden bir dernek olan TÜSİAD'ın şu anki başkanı bir kadın; Cansen Başaran-Symes. Symes, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ümit Boyner'den sonra TÜSİAD'a başkanlık yapan üçüncü kadın.
Ben 'iş adamı', 'bilim adamı' gibi terimlerin erkeğin üstünlüğünün vurgulanması adına kullanıldığına inanmıyorum. Bunlar eskiden kadınların günlük hayatta şimdiki kadar rol üstlenmedikleri için zamanla dilde yer edinmiş terimler. Öte yandan erktolia da haklı. 'İş adamı' tabirini 'iş insanı' olarak değiştirebiliriz. Evet, 'iş insanı' kulağa garip geliyor ama zamanla alışabiliriz. Örneğin; artık bilim adamı yerine bilim insanı demeye başladık. TÜSİAD, erktolia'nın talep ettiği değişikliği yaparsa, kadın-erkek eşitliği adına önemli bir farkındalık yaratabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA