Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Güle güle koç...

Türkçe'ye 'koç' kelimesini kim kazandırdı?
Türkiye'de okullarda bile pota yokken çocuklara basketbolu kim sevdirdi?
Bence, Emmy ve Tony ödüllü ünlü aktör Ken Howard.
Howard'ın 80'li yıllarda koca bir ülkeye basketbolu sevdirdiğinden haberi var mıydı acaba?
Belki Türkiye'nin evsahipliği yaptığı 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası sırasında The New York Times'ta çıkan, Türkiye'deki basketbol sevgisinin kaynağının 'Beyaz Gölge' olduğuyla ilgili makaleyi okumuştur.
Howard, 1978-
81 yılları arasında (bizde daha sonra yayınlandı) Amerikan CBS Televizyonu'nda yayınlanan 'Beyaz Gölge'de (White Shadow) canlandırdığı 'Koç Ken Reeves' karakteriyle dünya çapında ün yapmıştı. 'Beyaz Gölge', oyuncularının çoğunluğu Afrika-Amerikalı olan ilk televizyon dizisi olarak tarihe geçmişti.

SORUNLU GENÇLER
'Beyaz Gölge', siyahların öğrenim gördüğü Carver Lisesi'ne beyaz basketbol koçu 'Reeves'in gelmesiyle başlıyordu. 'Salami', 'Kuuliç' ve 'Moses'...
Hepsi yetenekli ama sorunlu çocuklardı. 'Koç Reeves'; onlara hem basketbolu, hem de adam olmayı öğretmişti.
Adını yazarken bile duygulanıyorum 'Beyaz Gölge', tek kanallı siyah-beyaz günlerimizin en iyi arkadaşlarından biriydi. Bütün mahalle para biriktirip Mikasa bir top almıştık ama pota yoktu!
Evet, o zamanlar basketbol oynayacak pota bile yoktu; tek tük okullarda vardı. Önce telden pota yapmıştık ama olmadı. Sonra mahallenin demircisi bize acıyıp uyduruktan bir pota yapmıştı.
Güzel günlerdi.
Basketbol maçları Spor Sergi Sarayı'nda oynanırdı; okuldan kaçıp maç izlemeye giderdik.
Diziden şöyle bir hikaye hatırlıyorum:
Carver Lisesi, peş peşe maçlar kazanıp havaya girmişti. 'Koç Reeves', öğrencilerini bir yardım organizasyonuna davet etmişti ama hepsi bahane uydurup gelmemişti.
Bir gün çocuklar, bir benzin istasyonunda araba yıkayan adamlarla "Yapacak başka bir iş bulamadınız mı?" diye dalga geçmişlerdi. 'Koç Reeves' de "Havaya girdiniz, bu adamlar sizi yener" demişti. İş iddiaya binmiş ve bir maç organize edilmişti. O maçta araba yıkayıcıları, bizimkileri ezip geçmişti.
Çünkü onlar yardım toplamak için araba yıkayan ünlü Harlem takımıydı. Dizinin her bölümü bunun gibi derslerle doluydu. 'Beyaz Gölge'; sadece basketbolu sevdirmedi, iyi insan olmayı da öğretti bizlere. Şimdi bir 'Beyaz Gölge'nin yetiştirdiği gençlere, bir de 'Kurtlar Vadisi'yle büyüyenlere bakın; aradaki fark Türkiye'deki yozlaşmanın özetidir.
Güle güle Ken Howard; senden çok şey öğrendik, her şey için teşekkürler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA