Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Süper mikrop Türkiye’yi vuracak

BBC çok önemli bir haber geçti.
Küresel ölçekte yapılan Antimikrobiyal Direnç Araştırması'na göre; hemen adım atılmazsa, 2050 yılında antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler, dakikada 20 kişinin ölümüne neden olabilir.
BBC Sağlık Muhabiri James Gallagher, sorunun yeterince yeni antibiyotik üretilememesi ve elimizdekilerin de harcanması olduğunu söylüyor.
Araştırmanın başladığı Haziran 2014'ten bu yana yaklaşık 1 milyon kişi, çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Araştırmacılar, 2050 yılına gelindiğinde, yılda ortalama 10 milyon kişinin antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitireceğini tahmin ediyor.

BİLİNÇSİZ KULLANIM
Peki, bu süper mikroplar Avrupa'da en çok hangi ülkede etkili olacak? Türkiye! Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Türkiye, binde 42.2'lik antibiyotik kullanımı ile Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Araştırmalar, Türkiye'de her gün 3.3 milyon kişinin antibiyotik kullandığını gösteriyor. Sağlık Bakanlığı, bilinçsizce antibiyotik kullanımının önüne geçmek için bazı önlemler aldı ama Türkiye antibiyotik bağımlısı bir ülke.
Daha önce de yazdım; biz ne kadar çok antibiyotik kullanırsak, bakteriler de o kadar direnç kazanıyor.
Antibiyotiği akılcı kullanmadığımız için de gelecekte basit enfeksiyonlarla bile baş edemez hale geleceğiz. Süper mikrop da en çok bizi vuracak.
Doktorlar en küçük bir rahatsızlıkta bile reçetelerine antibiyotik yazmamaları için uyarılıyor ama bazı hekimler ya kolayına geldiği ya da risk almamak için hastalarına antibiyotiği dayıyor. Bu sorunda ilaç sektörünün de payı var!
Paragöz ilaç represantları; doktorları, reçetelere antibiyotik yazmaları için hediyeye boğuyorlar!
Hastaların da suçu var; insanımız en küçük bir soğuk algınlığında bile 'Antibiyotik almazsam geçmez' diye düşünüyor. Bu önyargının kırılması için farkındalık projelerine, kamu spotlarına vs. daha çok ihtiyaç var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA