Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Binali Yıldırım’ın itirafı

Başbakan Binali Yıldırım, eğitimde yapılan yeni düzenlemeyle 5'inci sınıfların sadece yabancı dil eğitimine ayrılmasıyla ilgili şöyle konuştu:
"Yabancı dili sorun olmaktan çıkaracağız, yabancı dilin önemini anlatırız ancak ne ilkokul, ne üniversitede bir türlü yabancı dil öğretemeyiz. Ben ilkokulda Fransızca okudum, ortaokulda Fransızca okudum, üniversitede Fransızca okudum, mezun oldum ama ortada hâlâ bir şey yok." Mühendis dobralığı böyle bir şey galiba. Bayılıyorum Yıldırım'ın doğallığına, dobra dobra konuşmasına. Yıldırım, kendine dair bir itirafta bulunarak yabancı dil eğitimindeki başarısızlığımızı güzel özetledi.

ÇİNCE ÖĞRETELİM
Türkiye'deki devlet okullarında ne yazık ki, yabancı dil eğitimi iyi verilmiyor, buna birçok özel okul da dahil. Aileler yabancı dili iyi öğrensin diye çocuklarını dershanelere yolluyorlar, çocuklar Anadolu liselerinde, özel kolejlerde yoğun yabancı dil eğitimi alıyorlar ama bir yabancı dili bile doğru dürüst öğrenemiyorlar. İngilizce öğretmenlerinin bile seviyeleri yeterli değil. Avrupa'da bir öğrenci normal bir devlet okulundan bir, hatta iki yabancı dil bilerek mezun oluyor.
Öğrencilere bir yıl sadece yabancı dil eğitimi vererek elbette kalite artırılabilir ama bu yeterli olur mu, emin değilim.
Yabancı dil eğitim-öğretim metotlarında değişiklik yapılmalı.
Haberlerden takip ettiğim kadarıyla 5'inci sınıflarda İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça dallarında yoğun eğitim verileceğinden bahsediliyor. Bence bu dillere Çince ve Rusça da eklenmeli.
Türk şirketlerinin Rusya'da büyük projeleri var, iki ülke arasındaki iş ortaklıkları hızla artıyor.
Çin'in ise 2026 gibi yakın bir sürede Amerika Birleşik Devletleri'ni gayrisafi yurt içi hasıla bazında geçerek dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmesi bekleniyor. HSBC'nin '2050 yılında dünyamız' adlı raporunda Çin'in ABD ile arayı iyice açacağı ve en büyük süper güç olacağı belirtiliyor. Şimdi bile Rusça ve Çince bilmek büyük ayrıcalık. Bence yabancı dil eğitimine Rusça ve Çince de seçmeli dil olarak eklenmeli.
Çince eğitim ile daha büyük bir fark yaratabiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA