Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tableti ortadan kaldırın

Karly Tophill'in her sabah 13 yaşındaki oğlunu yapışıp kaldığı iPhone'undan koparıp okula hazırlanması için ikna etmesi gerekiyordu. Oğlu Dylan okuldan geldikten sonra da hemen telefonuna sarılıyor, ödevlerini düzgün yapmıyor ve sosyal medyada zaman harcıyordu. Ancak Karly, Dylan'ın telefonuna bir yıllığına el koymaya karar verdi. BBC Türkçe'nin Daily Telegraph'ı kaynak gösterdiği habere göre, Karly üç ay boyunca oğlunun itirazlarına dayandı ve Dylan'daki değişikliği ilk altı haftada gördü. Dylan'ın notları yükseldi, daha konuşkan ve enerjik oldu ve dışarı çıkıp oynamaya başladı. Karly, "Bizim için çok doğru bir karar oldu, herkes yapmalı" diyor.
Bizim evde de tablet krizi vardı, çok istememize rağmen çocukları tablette oyun oynamaktan vazgeçiremiyorduk. Yaptığımız bütün zaman kısıtlamaları bir şekilde aşılıyordu.
Evet, bizim kuşağın da çocukluğu atari salonlarında geçti ama iki-üç jeton alır oynar, sonra eve giderdik. Tablet ise her an çocukların elinin altında. Aslında tablet oyunları tüm dünyanın sorunu. Örneğin en son İran, 'Clash of Clans' ve 'Clash Royale' oyunlarını yasakladı.
'Belli saatlerde tabletle oynamasına izin veriyorum' deyip kendinizi kandırmayın. O süre hep aşılıyor, çocuklar tableti az kulansalar bile akılları hep bu oyunlarda oluyor.
Çocuklar tam öğrenme çağlarında ne yazık ki tabletin, sosyal medyanın esiri oluyorlar. Biz de Karly Tophill gibi yaptık; tableti tamamen ortadan kaldırdık ve iki hafta geçmesine rağmen anında faydasını gördük. Şimdi önümüzde sömestr tatili var. Eğer, iki hafta dişimizi sıkar, tableti hiç ortaya çıkarmazsak, daha çok yol alacağımıza inanıyorum.
Radikal karar alın, tableti tamamen ortadan kaldırın.
Başta ağlayacaklar, tableti geri almak için her şeyi deneyecekler, çok bunalacaksınız ama sakın geri adım atmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA