Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

‘İndiana Jones’, Göbeklitepe’ye gelsin

18 aydır ziyaretçilere kapalı olan Göbeklitepe, üzeri çatıyla kaplanmasının ardından yeniden ziyarete açıldı.
Göbeklitepe'nin yeni silueti ise sosyal medyada alay konusu oldu. 'Göbekli Arena'da herkes ayakta', 'Göbekli Arena stadyum gibi' gibi tweet atanlar oldu. Ancak 'Yine Türkler yapmıştır' diye dalga geçenler bu kez yanıldı. Çünkü çatının çizimini Alman mimarlar yapmıştı. Göbeklitepe Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, birçok uzman arkeolog ve mimardan görüş alınarak doğal çevreye uyum, rüzgar hesabı gibi faktörler dikkate alınarak çatının yapıldığını söylüyor.
Göbeklitepe'nin bulunduğu mevki yazları aşırı sıcak, kışları ise soğuk geçen bir iklime sahip. Isı farkı, yağmur ve rüzgarın da etkisiyle Göbeklitepe, zaman içinde zarar gördü. Evet, ilk bakışta stadyum çatısını andırıyor, daha estetik olabilirdi ama 6 milyon 600 bin Euro'ya yaptırılan çatının Göbeklitepe'yi çok iyi koruyacağı ortada.
Artık çatıyı tartışmayı bir tarafa bırakalım, dünyanın en eski anıtsal tapınağını nasıl popüler yapabileceğimizi düşünelim.

TARİHİ DEĞİŞTİRDİ
Mısır'daki Büyük Piramitler 4 bin 500, İngiltere'deki Stonehenge 6 bin yaşında.
Göbeklitepe ise 12 bin yaşında! Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli arkeolojik kazısına sahibiz.
10-30 metre çaplarındaki 20 kadar çukurda, insanı betimleyen, yükseklikleri 2-6 metre arasında değişen, 40-60 ton ağırlıklara sahip 'T' biçimli dikilitaşlar bulundu.
Dikilitaşların üzerine 20'ye yakın türde hayvan kabartması yontulmuş. Bu kazıda tarihin ezberini bozan ise Göbeklitepe'nin; insanoğlunun hayvanları evcilleştirmeyi, çanak çömlek yapmayı öğrenmesinden daha eski yıllarda yapılmış olmasıydı.
Göbeklitepe kazılarını yöneten rahmetli Alman Prof.
Dr. Klaus Schmidt, "Önce tapınak geldi, şehir sonradan geldi" dedi. Reading Üniversitesi'nden Steve Mithen ise "Burası, insan aklının anlamakta zorlanacağı kadar olağanüstü" dedi.
Göbeklitepe'de çıkan kalıntılar insanlık tarihini baştan yazacak kadar önemli ama dünyada yeterince popüler değil. Çünkü elimizdeki hazineyi tanıtmasını bilmiyoruz.
Stonehenge ve Mısır Piramitleri birçok filme konu oldu, haklarında sayısız belgesel çekildi, kitaplar yazıldı.
Göbeklitepe'yi tanıtmak için kapsamlı projeler hayata geçirmeli, popüler filmler çekmeliyiz. Büyük büyük düşünsek, tanıtımı iyi yapsak;
'Indiana Jones- Kutsal Hazine Avcıları' serisinin yeni filmi Göbeklitepe'de çekilirdi!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA