Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Annem Rus spikeri gibi konuşuyor

Ukrayna'da Harkov kenti bombalanmaya başladığından beri Oleksandra dört köpeğiyle birlikte, dairesinin banyosunda saklanıyor.
BBC'nin haberine göre; 25 yaşındaki Oleksandra, Moskova'daki annesiyle düzenli olarak telefonda konuşuyor.
Fakat kentinin bombalandığını gösteren videolar çekip annesine göndermesine rağmen, onu yaşananlara ikna edemediğini söylüyor:
"Annemin tam bir Rus spikeri gibi konuştuğunu görmek korkutucuydu… Halkın beynini yıkıyorlar. Ebeveynlerim burada askeri bir operasyon yapıldığının farkında. Fakat 'Ruslar sizi özgürleştirmeye geliyor. Hiçbir şeye zarar vermezler, size de dokunmazlar. Sadece askeri üsleri hedef alıyorlar' diyorlar."



ÖZGÜRLEŞTİRMEYE GELİ
ABD ve Avrupa'nın Rus medyasını nasıl susturduğunu eleştirmiştik. Şimdi Rusya, Facebook'u, Twitter'ı kapattı. Kısasa kısas yani!
Rusya'da TV kanalları savaşın nedeninin Ukrayna'nın saldırganlığı olduğunu söylüyor ve bunu 'özel bir özgürleştirme operasyonu' olarak niteliyor.
Batı medyasında da Rusya'ya dair asılsız haberler yapıyor.
Rus TV kanallarında ise Ukrayna'da sivilleri tehdit eden şeyin Rus ordusu değil, onları canlı kalkan olarak kullanan Ukrayna milliyetçileri olduğu anlatılıyor.
Yani evin banyosuna sığınan Oleksandra'nın Rus haber spikerleri gibi konuşan annesini ikna etmesi zor gözüküyor!
Özetle savaş gibi olağanüstü durumlarda medya devletlerin çıkarlarına göre haber yapmayı abartıyor.
Bu devlet kontrolünün sıkı olduğu Rusya için de, güya basın ve fikir özgürlüğüne saygılı olduğu söylenen ama ardında Rus yazar Dostoyevski'yi bile yasaklayan Batı için de geçerli!

PROPAGANDA ÖNEMLİ
Rus tankları Berlin'e girene kadar Almanlar Rusya'yı işgal ettiklerine inanıyorlardı. Çünkü Alman gazeteleri öyle yazıyordu!
Savaşlarda medya propagandası psikolojik harbin en önemli unsuru. Sınırsız özgürlük sunduğunu düşündüğümüz internet dünyasında da bu böyle. Hatta durum II. Dünya Savaşı'ndan bile kötü. Yalan haber internet sayesinde ışık hızında yayılıyor!

***


DÜNYAYI ELON MUSK YÖNETSİN
Elon Musk, uydu interneti sistemi Starlink'i Ukrayna'da aktive edince bazı dünya liderleri ondan Starlink'te Rus haber kaynaklarını engellemesini istemiş.



Musk, silahla tehdit edilmedikçe böyle bir şey yapmayacağını belirtti ve "Mutlak ifade özgürlüğü taraftarı olduğum için üzgünüm" dedi.
Musk, bir Twitter kullanıcısının mesajına yaptığı, 'Rusya kaynaklı haberlerin propaganda olduğu' yönündeki yoruma da "Tüm haber kaynakları kısmen propagandadır, bazıları diğerlerinden daha fazladır" şeklinde cevap verdi.
Mevcut durum ve yapılması gereken bundan daha iyi ifade edilemezdi.
Hem en zengin, hem dahi, hem dürüst, hem de hakkaniyetli!
Keşke dünyayı Elon Musk yönetse.

***


SİZİN DE ÇOCUKLARINIZ OLABİLİRDİ
Maşallah herkes savaş stratejisi uzmanı oldu. Ama savaşın bir de sıcak evlerimizden TV'den izlerken anlamayacağımız katı bir gerçekliği var.
Bu fotoğraftan dizlikleri ve silahları çıkarsanız bu gençlerin konsere, sinemaya, dışarıda bir şeyler yemeğe çıktığını düşünürsünüz ama savaşa gidiyorlar.



Kiev'de 18 yaşındaki gönüllü gençler üç günlük eğitimin ardından savaşa katılıyor.
Gençlerin ayakkabıları, eşofmanları, montları markalı ama savaşa uygun değil. Birinin yoga matı var!
Sert yapılı da değiller, sanki evde bilgisayar oyunu oynarken birden savaşa ışınlanmış gibiler. Muhtemelen evlerine dönemeyecekler!
Bu gençler benim ve sizin de çocuklarınız olabili rdi.

***


SÜPER LİG'DEN DAHA ÇOK KAZANABİLİR
Paris Saint-Germain'in (PSG) yıldız futbolcusu Kylian Mbappe, önümüzdeki yaz bedelsiz olarak istediği takıma katılabilir.
PSG'nin Mbappe'ye yıllık 50 milyon euro maaş ve 100 milyon euro da imza parası teklif etmeye hazırlandığı yazılıyor. Üstelik sözleşme de iki yıllık olacağı konuşuluyor. Bundan iyisi Şam'da kayısı.



Real Madrid de benzer bir teklifte bulunabilir. 23 yaşındaki yıldız futbolcu pazarlığı biraz daha kızıştırırsa bir yılda kazanacağı para, bizim Süper Lig yayın ihalesi için teklif edilen yıllık 150 milyon doları bile geçebilir.
Rekabetin bu kadar orantısız olduğu futbol dünyasında 150 milyon doları kulüplerimize çok görenler bindikleri dalı kesiyorlar!

***


DEPLASMAN SEYİRCİSİ NEDEN YASAK?
Stadyumlara girişte HES kodu zorunluluğu ve 12 yaş sınırlaması kaldırıldı. Daha önce de tam kapasite seyirci alımına da onay çıkmıştı. Ancak deplasman seyirci yasağı hâlâ devam ediyor.
Statlar zaten boş, maçlar seyirci çekmiyor, bari taraftarın deplasmanda maç izlemesine izin verilse de tribünler şenlense.
Seyirciyi artırmak için her yol denenmeli.

***


BU STADYUMLAR BOŞUNA MI YAPILDI?
Devletimiz son dönemde birçok kentimize yeni, büyük stadyumlar yaptı. Birçok takım rüyasında bile göremeyeceği harika statlara kavuştu ama tribünler boş!
Ajansspor'un hazırladığı Süper Lig'deki stadyum kapasiteleri ve doluluk oranları listesinde, 37 yıllık şampiyonluk hasretine kavuşacak olan Trabzonspor'un bile maç başı seyirci ortalaması 23 bin 712.
Bu sezonun en iyi futbolunu oynayan lider bile tribünlerin sadece yüzde 58'ini doldurabilmiş. Üç büyükler Trabzonspor'dan sonra geliyorlar ama seyirci ortalamaları serbest düşüşe geçmiş.



Maç başına ortalama seyirci; Galatasaray'ın 18 bin 571, Fenerbahçe'nin 17 bin 503, Beşiktaş'ın ise 15 bin 83.
Üç büyüklerin yüzde 35 tribün doluluk oranı taraftarlık ruhunun da azaldığını gösteriyor.
a'nın maç başına seyirci sayısı bin 192, Başakşehir'in 796, Karagümrük'ün 675!
Şaka gibi! Aslında real futbol endüstrisinde bu kadar az seyirciye sahip takımlar en üst ligde oynayamaz!
Yıllardır ligde altı İstanbul takımının olmasının heyecanı ve rekabeti düşürdüğünü yazıyorum! Bu takımların yerine Anadolu takımları olsa rekabet ve heyecan artar!
Örneğin neden Trakya'dan bir takım Süper Lig'e çıkamıyor?
TFF ve kulüplerimize soruyorum devletimiz bu modern stadyumları boşuna mı yaptı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA