Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tahıl anlaşmasını önemsiz göstermek!

Savaşan tarafları (Ukrayna-Rusya) İstanbul'da bir araya getir. Tahıl koridorunu oluştur. Anlaşmaları imzalat.
Tahılı taşıyacak gemilerin güvenliğini üstlen. Sonra da birileri bu büyük başarıyı sosyal medyada ve medyada önemsizleştirsin!
Tahılın yükleneceği Odessa'da limana yakın askeri bir nokta füzelerle vurulunca da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabaları boşa çıkacakmış gibi paylaşımlar yapılsın!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerinde olmak da zor!
Hâlâ imzalanan tahıl anlaşmasının öneminin farkında değiller!



Ukrayna ve Rusya, Afrika'nın buğday ihtiyacının yüzde 40'ını sağlıyor.
Savaş nedeniyle Afrika'da 30 milyon ton gıda açığı ortaya çıktı. Bu, kıtada gıda fiyatlarında yüzde 40 artışa neden oldu.
Örneğin Nijerya'da makarna ve ekmek fiyatları yüzde 50'lere kadar arttı.
Yemen, Ukrayna'dan yılda bir milyon tona kadar buğday ithal ediyordu. Tedarikteki düşüş nedeniyle un fiyatları yüzde 42, ekmek fiyatları yüzde 25 arttı.
Suriye'de de ekmek fiyatları iki katına çıktı.
Erdoğan, tahıl krizini çözmek için uğraşmasaydı kimse de bir şey demezdi.
İnsanlık adına inisiyatif alındı ve Türkiye tarihine altın harflerle yazılacak çok önemli bir iş başarıldı!
Tahıl sevkiyatı başlayınca, sadece Ukrayna'nın tahılı dağıtılmış olmayacak. Tahıl piyasasına denge gelecek.
Afrika'dan Asya'ya dünyadaki birçok bölgede milyarlarca insanı bekleyen kıtlık tehlikesinin önüne geçilecek.

***


KORKU FİLMİ GİBİ!
Bursa'da icra yoluyla boşaltılan çöp evden dokuz yaşında bir çocuğun baygın halde bulunmasının şokunu yaşadık.
Kamuran Pınar A, yeğeni olduğunu söylediği çocuğu bir yıldır evde tutmuş. Kadın uzun zamandır kardeşiyle görüşmediği ve yeğenine kendisinin baktığını açıkladı.



Tuvaletini, kilitli tutulduğu odaya yapan çocuğun tırnakları ile saçları uzamış, vücudu yaralarla dolu ve çok zayıf.
7 aydır elektrik ve suyu kesik olan evdeki manzara ve çocuğun durumu psikolojik ve fiziksel şiddet uygulandığını gösteriyor. Evin duvarlarında farklı dillerde yazılıp yapıştırılan notlar bulundu. Bu notları Pınar A ile birlikte gözaltına alınan kızı Esra Zeynep A. (15) yazmış olabilir.
Amerika'da çocuk kaçırıp, evde yıllarca saklayan psikopatların öykülerini andıran bir olayla karşı karşıyayız. Benim aklıma ilk 'Room' filmi geldi. Notlar ise Kore korku filmlerinden çıkmış gibi! Bir notta Zeynep annesine küfür ediyor!
cevaplanması gereken birçok soru var:
Çocuğun anne ve babası bunca zamandır neredeydi?
Çocuk kaçırıldı mı?
Pınar A.'nın kızının da psikolojik sorunlar yaşadığı duvardaki notlardan bile anlaşılıyor. Çocuğa işkence yapıldı mı? İşkenceyi anne ve kızı birlikte mi yaptı?
Yoksa Zeynep A. da mı mağdur?
Evde tutsak tutulan çocuğu kimse aramamış mı? Çocuğun nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki aile hekimi, gitmesi gerektiği okulun müdürü, çocuğun anne ve babası vs. bu ihmalde kimin payı varsa cezalandırılmalı! Eski mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileri olsa bu çocuk çoktan kurtarılmıştı. Ama farklı bir çağda yaşıyoruz.
Pınar A, evin kirasını aksatmadan ödeseydi belki de yıllarca evde tutsak kalacaktı zavallı çocuk!
Not: Bu yazı olayla ilgili son dakika gelişmelerden bağımsız olarak dün öğle saatlerinde yazıldı.

***


ZEYNEP BASTIK'TAN KORKTUM!
Doğukan Manço, Kapadokya'daki Balon Festivali'nde konser etkinliğinde kendisinden önce sahneye çıkan Zeynep Bastık'a kızdı ve şu açıklamayı yaptı:
"Bugün peş peşe sahnemiz vardı. Ben senden önce sahne alsaydım, sana olan saygım gereği senin popüler olduğun şarkıları repertuvarıma koymazdım. Ama sen final şarkılarını peş peşe 'Ben Adam Olmam' ve 'Sakin Ol' olarak seçtin. Tesadüf mü, yoksa sahneme hiç mi saygın yok?" Doğukan, Serdar Ortaç ve Sertab Erener'le meşhur olan bu iki parçayı yeni düzenleme yapmış ve çekilen klipler beğeni toplamıştı.
Demek ki, ikili arasında konser öncesi bir kriz yaşandı ya da eskiye dayanan bir sorun vardı. Yoksa Bastık, konserde Doğukan'ın final yapmasını mı çekemedi?



Bilemiyoruz.
Asıl sorun ise Bastık ve Doğukan gibi yeni nesil müzisyenlerin konser verecek kadar orijinal şarkılarının olmaması.
Zeynep Bastık sosyal medya tanıtımlarıyla öne çıkmış, orijinal şarkı üretecek kapasitesi olmayan sevimli bir 'cover' güzel bence.
Doğukan'ın telif haklarında söz sahibi olduğu babası Barış Manço'nun şarkılarına yeni düzenleme yapmak varken başka şarkıcılara yoğunlaşmasını da anlamış değilim.
Elbette rahmetli babasından farklı yol almak istemiş olabilir. Ama boynuz kulağı geçemiyorsa, ustasının yolunda gitmeli!
Bastık'ın kötü niyetinden de korktum doğrusu!

***


BALONA KİMLER BİNİYOR?
Kapadokya'da düzenlenen balon festivali renkli görüntülere sahne oldu. 2022 yılının ilk 6 ayında, Kapadokya, Pamukkale, Çat ve Soğanlı bölgelerinde toplamda 313 balon ile 14 bin 166 uçuş gerçekleştirilmiş.
281 bine yakın insan balon yolculuğu yapmış. Yolcu sayısı 3 kat artmış.
Turizm ve balon işletmecileri adına sevindirici bir gelişme ama balonun keyfini çıkaranlar yabancı turistler ve bir kişi için en az 150 Euro verebilen vatandaşlarımız oldu.



Üstelik 150 Euro'ya yani 2 bin 700 liraya metrobüs gibi kalabalık 28 kişilik tura katılabiliyorsunuz. Eğer daha az kişi ile balon turu yapılmak istenirse fiyat yükseliyor. Örneğin 2 kişi bir saatlik balon turu için 3 bin Euro ödüyor. Balon işletmecileri ise "Havanın uçuşa uygun olduğu günler kısıtlı. Biz eskiden de aynı parayı alıyorduk. Euro yükseldi" diyorlar ama lafla peynir gemisi yürümez!
İşletmeler bir saatlik balon turundan toplamda 75 bin 600 TL kazanıyorlar! Güzel para!
Dört kişilik bir aile, balon turuna çıksa 10 bin 800 TL ödemek zorunda. Konaklama, yolculuk, yeme-içme masraflarını da hesaba katın! Kaç aile Kapadokya'da balon keyfi yapabilir?
Türk vatandaşlarına özellikle de dar ve orta gelirli çocuk ile gençlere özel, uygun fiyata balon turu düzenleyecek yeni işletmeler devreye girmeli.

***


Altyazı
"Aşk bir zamanlama meselesidir. Doğru insanla çok erken ya da çok geç karşılaşmak fayda etmez." (2046)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA