Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Göz bozukluğu dikkat dağıtır

Altı yaşındaki kızımın gözlük numarası dört! Bu durumun okula başladığında büyük sorun olacağını düşünüyor. Ben de endişeliyim. Ne tavsiye edersiniz? S.M./Trabzon

Görme kusurları, iyi takip ve gözlemle 3-4 yaşına kadar tespit edilebilir. Genelde tek gözde sorun varsa beyin tek göz ile görmeyi sağlamaya çalıştığı için çocuğun dikkatinde zayıflamalar gözlenebilir.

YAZARKEN ZORLANIR
Çocuğunuzun okulda dikkat dağınıklığı yaşaması muhtemeldir. Görme kusuru, öğretmeninin gözünden kaçar ve çocuk arka sıralara oturtulursa da ciddi anlamda dersten kopukluklar gözlenebilir. Bu nedenle kızınız okula başlayacağı zaman mutlaka ön sıralarda ya da öğretmene yakın bir yerde oturmasını sağlayın. Gözü bozuk olan çocuklarda, yazı yazarken de ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Büyük yazma, iki satıra yazı sığdıramama, aynı boyutta yazamama gibi nedenler çocukta hem sıkılmaya, hem de öğrenmeye karşı motivasyon eksikliğine neden olur.


***
Çocuklar boşanmadan etkilenir

İki ay önce boşandım ve ilkokul 1'e giden oğlumuzun etkilenmemesi için ne yapacağımı bilemiyorum. Anne-baba olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. D.M./Zonguldak

Boşanma, eşler arasında olduğu sürece normaldir ama çocuğunuzdan da boşanıyorsanız, bunun etkileri tartışılmaz ölçüde kalıcı ve vahimdir. Boşanma arifesinde görüş için başvuran ailelere şunları soruyorum: Kızgınlıklarınızı çocuklarınıza yansıtıyor musunuz? Ayrılınca çocuklarınıza kaliteli vakit ayırabilecek misiniz? Çiftler arasındaki anlaşmazlık, çocuğa zarar verir boyutta ise aşamalı olarak çocuğun boşanma fikrine alıştırılmasını öneriyorum. Boşanmanızın, çocuğunuz üzerinde "Yalnız kalacağım", "Beni sevmiyorlar", "Benim yüzümden ayrıldılar" tarzı yanlış düşünceler yaratmasına engel olmanız lazım.
***

Halk eğitim kursları meslek öğretir

Öğretmeni oğluma halk eğitim merkezinin kurslarını araştırmasını söylemiş. HEM'lerde dokuz yaşındaki oğlumu götürebileceğim tarzda kurslar düzenliyorlar mı? R.L./Ankara

Halk eğitim merkezleri, daha çok meslek edindiren ya da mesleki bilgileri geliştirmeyi hedefleyen kurslardır. Kurslara, yedi yaşından itibaren kayıt alınıyor. Bağlı olduğunuz belediyenin kültür bölümüne başvurup istenen belgeleri temin ederek bu ücretsiz eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Ancak yoğunluk oldukça fazla olduğu için dönem dönem açılan kontenjan ve kurs trafiğini takip etmelisiniz. Bunun için bağlı bulunduğunuz ilçe adının yanına hak eğitim merkezi ismini ekleyerek internette arama yapabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA