Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuk psikiyatrından tanı raporu

Çocuğumun özel eğitim alması için sağlık raporu almam gerektiğini söylediler. Sağlık raporunu nasıl ve nereden almalıyım? Bu konuda yardımcı olur musunuz? K.D./Bolu

Özel eğitim hizmetini ücretsiz alabilmeniz için rehberlik araştırma merkezlerinden 'özel eğitim destek eğitim raporu' çıkarmanız lazım. Ancak bu raporu çıkarmadan önce birkaç prosedürü bilmeniz gerekiyor.

ALTI AYLIK BİR SÜREÇ
Önce bir çocuk psikiyatrından, çocuğunuzun problemini yazan bir tanı raporu almalısınız. Çocuk psikiyatrlarına devlet hastanelerinden veya üniversite araştırma hastanelerinden ulaşabilirsiniz. Bu raporla; devlet ya da üniversite hastanelerinin Heyet Sağlık Kurulu bölümüne başvurmanız gerekir. Buradaki doktorlar; çocuğun 'özel eğitim alması gerektiği' konusunda başka bir rapor düzenler. Bu süreç ortalama altı ay sürer. Aldığınız son raporla ilçe rehberlik araştırma merkezlerine başvurduğunuz zaman, ortalama 2 yıl içinde, çocuğun eğitim ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor.


***
Aşıdaki cıva otizm nedeni mi?

Aşıların içinde bulunan cıva maddesinin uzun vadede çocuklarda otizme neden olduğu söyleniyor. Bu doğru bir bilgi midir, aydınlatır mısınız? Ş.S./Mersin

Özellikle son beş yıldır aşılarda yer alan cıvanın; otizme neden olduğu konusundaki tartışma, tıp dünyasını da ikiye böldü. Özelikle tarafıma başvuran hiperaktivite ve otizm tanılı çocuk velileri; bu konuyu sıkça sorguluyor. Amerika'da bu olasılığı göz önüne alarak yapılan ve üç yıllık süreyi kapsayan araştırmalarda, cıvanın otizmi artırabileceği yönünde verilere ulaşılmış. Ancak kesin olarak otizme neden olduğu da söylenemiyor. Benim tecrübelerimse; hiperaktivite ve aşırı hareketli olan çocuklarda bu yöntemin kısmen etkili olduğu yönünde... Bu tedaviyi alan hiperaktif çocukların, hareketlilikleri ve dikkat dağınıklıklarında azalma görülüyor.
***
AÇEV'den ücretsiz eğitim alınabilir

Çalışmayan,evde oturan bir anneyim. Hem çocuğum, hem de kendim için, Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) faaliyetlerinden nasıl faydalanabilirim? H.B./Ankara

AÇEV; özellikle '7 Çok Geç' ve 'Anne Çocuk Eğitim Programı' gibi projelerle ismini duyurmuş, UNESCO, MEB ve Sağlık Bakanlığı'nın desteklediği bir vakıftır. 5-6 yaş çocukları için ev eğitim merkezli çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmada eve gelinerek anneye ve çocuğa eğitim verilmektedir. Ücretsiz olan Anne Çocuk Eğitim Programı kurslarına 6 yaşında çocuğu olan ve okuma yazma bilen her kadın başvurabilir. Katılım için en yakın Halk Eğitim Merkezi'ne başvurarak kurs programı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA