Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Montesörü yöntemi nedir?

Bir yakınımın çocuğu okuma yazmayı 'Montesörü yöntemi' ile öğrenmiş. Bu yöntemin detayları hakkında biraz bilgi alabilir miyim? V.M./İstanbul

Montesörü yönteminde de; şu anki mevcut sistemde öğretilen ses temelli öğretim modeli uygulanmaktadır. Yani her harfin bir sesi vardır ve sadece bu ses öğretilir. Örneğin çocuğa 'm' harfi öğretilirken, "Bu harf mmmm diye ses çıkartır" denir.

HARFLER KUMA YAZILIR
Ancak bu yöntemde, mevcut sistemden farklı olarak; harfler zımpara kağıdından yapılır. Yani her harf, ince zımpara kağıdından kesilerek düz bir fona yapıştırılır. Harfin sesi çıkarıldığında, çocuk bu zımpara kağıdının üzerinden parmakla geçer. Aynı şekilde yazmayı pekiştirmek adına da harfler kuma yazılır. Büyük bir tepsi ya da düz zemin üzerine serpiştirilmiş kuma parmakla harf çizilir, bir taraftan da harfin sesi çıkarılır. Özellikle disleksi eğitiminde etkili olan bu yöntemi siz de çocuğunuzun okuma-yazmasını pekiştirmek için kullanabilirsiniz.


***

15 saniye resme baksın

Çocuğumun dikkati çok dağınık. Evde yapabileceğim egzersiz örnekleri var mı? R.N./Ankara

Dikkat gelişimi 2-3 yaşlarından itibaren başlar. Çocuğun maksimum dikkatini verebildiği süreler; 2-5 yaş arası 10 dakika, 5-7 yaş arası 15 dakika, 7-10 yaş arası 20 dakika, 10-12 yaş arası 25 dakika, 12-16 yaş arası 30 dakikadır. Görsel dikkatini geliştirmek için; detayı bol olan bir resmi 15 saniye gösterdikten sonra kapatın ve sonra resim hakkında ona sorular sorun. "Resimde kaç kedi vardı?" gibi... İşitsel dikkat için ise 'Evethayır' oyununu oynayabilirsiniz. Ona hızlı şekilde birçok soru sorun ve ondan sorulara "Evet" ya da "Hayır" cevabını vermemesini isteyin.

***

Gebelik gribi, otizm yapar mı?

Gebelikte geçirilen grip ya da soğuk algınlığı, çocuğun otistik olmasına neden olur mu? H.L./Manisa

Otizm; tam olarak neden olduğu tespit edilmese de, maalesef günümüzde en sık karşılaşılan sorunlardan biri haline gelmiştir. Bahsettiğiniz konuyla ilgili bir grup bilim insanının yaptığı araştırma da; 32 haftalık gebeliği olan annenin ateşli grip geçirmesinin, bebeğin otistik olma riskini üç kat artırdığını öne sürmektedir. Bu araştırma anket yoluyla yapıldığı için güvenilirliği tartışılır. Ancak son yıllarda otizmin genetik kökenli olduğu yönündeki görüşler daha güçlüdür. Açıkçası benim de düşüncem böyle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA