Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Hafıza için tekerleme öğretin

Kızım çok çabuk unutuyor. Hafızasını geliştirebilmek için neler yapabilirim? N.L./İstanbul

Unutkanlığın altında yatan başka bir sorunun olup olmadığını bilmek önemlidir. Özellikle görsel ve işitsel hafızanın yetersiz olduğu durumlarda unutkanlık söz konusudur. Dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü, işitme kaybı gibi sorunlar da unutkanlığa neden olabilir.

KBB DOKTORUNA GİDİN
Bu nedenle ilk olarak kızınızı bir kulak-burun-boğaz doktoruna götürün; sizden belki işitme testi isteyebilir. Eğer her şey normalse; bir çocuk psikiyatrından görüş almanızda fayda var. Unutkanlığın altından dikkat dağınıklığı ya da öğrenmeyle ilgili sorunlar çıkarsa; bireysel destek ya da ilaç takviyesi alması gerekebilir. Ama yine de unutkanlığa karşı evde basit birkaç egzersiz yapılabilir: Çocuğunuzu, bir resme bir dakika baktırın. Sonra resmi kapatın ve detayları hakkında sorular sorun. Ona iki-üç dizelik tekerleme ve şarkı sözü ezberletin; bu, işitsel hafızasını kuvvetlendirir.

***
Sürekli yarasıyla oynuyor

Oğlum ufak yarası oldu mu sürekli o bölgeyle oynuyor. Onu bu huyundan nasıl kurtarabilirim? R.B./Niğde

Tuhaf gelecek belki ama bu, genelde genetik olabilecek bir sorundur. Eğer ailede anne, baba ya da diğer yakınlarda bu tarz bir sorun varsa, çocukta da görülme olasılığı yüksektir. Eğer yoksa, alerjik yapıya sahip olmasından söz edilebilir. Bu nedenle alerji konusunda ihtisas yapmış bir doktordan görüş almanızı öneririm. Stres, gerginlik gibi durumlarda da çocuklarda bu tarz reaksiyonlar görülebilir. Bu durumda çocuğa sorunlarla başedebilmesini öğretmek önemlidir. Sürekli elini meşgul etmek ve farklı bir şeylerle oyalanmasını sağlamak da sorunu hafifletebilir.
***
Hareketliyse spora yönlendirin

Oğlum çok hareketli. Onun bu kadar hareketli olmasını nasıl engelleyebilirim? F.U./Balıkesir

Dokunma duyusu gelişmemiş çocuklar, hareketli çocuklardır. Bu nedenle ilk önerim; onun dokunsal becerilerini geliştirmeniz, duyularını daha aktif kullanmasını sağlamanız olacak. Özellikle parmak ve avuç içindeki sinir uçlarına bu hissi vermek, tüm bedeninde olumlu etki yaratacaktır. Bunun için yumuşak toplar, oyun hamurları, ipeksi kumaşlar, yapışkan yüzeyli malzemeler kullanmanız işe yarayacaktır. Çocuğu spora yönlendirmeniz de yararlı olacaktır. Ama mutlaka, keyif alacağı bir spor dalına yönlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA