Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Anne-çocuk ilişkisi ve otizm

Anne-çocuk ilişkisinin kötü olmasının otizme neden olduğunu okudum. Doğru mu? D.O/Balıkesir
Aslında dolaylı olarak etkilediğini düşünenlerdenim. Yani 0-2 yaş aralığında, anneyle bebeğin iletişiminde yetersizlik ya da aşırı bağımlılık varsa; otizm özellikleri görülebilir.

EN ÖNEMLİ ETKEN ANNE
Her bebek, 0-2 yaş arasında otistik bir dönemden geçer. Ancak bazı bebekler bu süreci atlatamaz çünkü anne karnındaki güvenli ortamı bulamaz. O zaman savunma mekanizması olarak, kendilerini koruma altına alırlar. Takıntılar başlar, diyaloğa girmek istemezler, sürekli klipleri ve reklamları izlemek onları rahatlatır. Bu süreçte en önemli etken, annedir. Anne ve çocuk arasındaki ilişki ne kadar sağlıklı şekilde kurulursa, bu sorun da o kadar çabuk atlatılır. Ancak bu bahsettiğim, daha çok reaktif bağlanma bozukluğu olan çocuklar için geçerlidir. Klinik anlamda otizm tablosu sergileyen çocuklarda, daha az etkilidir.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI MI, OTİZM Mİ?
Doktor 14 aylık kızımda dikkat dağınıklığı olduğunu söyledi. Bu yaşta olabilir mi? N.M./İstanbul
Sanıyorum siz yanlış anladınız çünkü 14 aylık bir çocuğa dikkat dağınıklığı tanısı konulamaz. DSM IV kriterleri adı verilen tanılama klavuzunda; dikkat dağınıklığı teşhisi, okul öncesi çağdan itibaren konulur. Ancak doktorunuz farklı bir sorun da gözlemlemiş olabilir. Özellikle son dönemde çok sık görülen otizmden şüphelenmiş ama sizi ürkütmemek için böyle söylemiş olabilir. Eğer çocuk göz kontağı kurmuyorsa, ismiyle seslendiğinizde bakmıyorsa, kalabalık ortamlarda huzursuz oluyorsa; böyle bir problem olabilir. Bence çocuğunuza gelişim testi yaptırın.

ÇOCUKLARIN GİZLİ YETENEKLERİ
Her çocukta gizli bir yeteneğin olduğu söylenir. Peki biz bunu nasıl anlayacağız? F.U./Ankara
Bir çok anne-baba çocuğunun gizli yeteneklerini merak eder ama nasıl anlayacağını bilemez. Bazen ebeveynler; çocuklarının, kendilerinin istedikleri becerilere sahip olmasını ister ve onu farklı şekilde yönlendirebilir. Oysa çocuk; becerilerini, kendi istekleri doğrultusunda keyifle kullanabildiği zaman geliştirir ve o alanda başarılı olur. Önce her çocuğun özel yetenekleri olduğunu kabul edin. Sonra çocuğunuzu yargılamadan izleyin. İzlerken onun sadece olumlu yönlerini bir kağıda yazın. Böylece tüm yeteneklerini keşfetmiş olacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA