Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Motor becerilerini geliştirmek

Çocukların küçük kas motor becerilerini geliştirmek neden önemlidir? Bu konuda neler yapılabilir? L.Y/Bursa
Vücudumuzda iki çeşit motor becerisi vardır; büyük kas motor beceriler, küçük kas motor beceriler. Büyük kaslar, koşmak, zıplamak, topla oynamak gibi becerileri; küçük kaslar, kalem tutmak, makas kesmek, düğme iliklemek gibi becerileri yerine getirir. Dolayısıyla ikisi de çok önemlidir.

OYUN HAMURLARI
Ancak ince motor becerilerin gelişimi, özellikle okula başlayan çocuklarda daha da önemlidir. Çünkü kalemi doğru kullanabilmeleri, çantalarının fermuarını açıp kapatabilmeleri, defter ve el arasındaki koordinasyonu sağlayabilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle küçük kas becerilerinin, okul öncesi çağlardan itibaren geliştirilmesi, okul çağında rahat etmelerini sağlayacaktır. Özellikle oyun hamurlarıyla oynatmak, sınırlı alanları boyatmak, ufak ağırlıklar taşıtmak onlara bu konuda yarar sağlar. Eğer elinde titreme varsa, bir uzmandan görüş almalısınız.

ZORLUKLARLA SAVAŞMAYI ÖĞRENSİN
İlkokul birinci sınıfa giden kızımın diğer çocuklara göre daha ilgisiz olduğunu fark ettim. Ne yapmalıyım? U.L./Ağrı
İlkokul birinci sınıf; ebeveyn için de, çocuk için de hayatın kilometre taşlarından biridir. Haliyle bu zor dönemle savaşmak ciddi beceri ister. Bana göre en önemli sosyal becerilerden biri olan zor durumlarla savaşma yeteneği çocuğa öğretilirse, onun için hayat kurtarıcı olabilir. Genelde korumacı yanımız, çocukların bu yanının gelişmesini ciddi anlamda engellemektedir. Bu nedenle çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız, hayatında yaşadığı zorlukları öğrenmeye çalışmalısınız. Ardından da bunlarla mücadele edebilme becerisini geliştirmelisiniz. Sorunlarını çözmeyi öğrenirse özgüveni yerine gelecek. Bu durum beraberinde de başarıyı getirecektir.

TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİ?
Üç yaşındaki oğlum lazımlığına oturmayı red ediyor. Tuvalet eğitimi konusunda nasıl bir yol izlemeliyiz? N.R./Çanakkale
Çocuklara tuvalet eğitimi vermek aslında zor bir tecrübedir. Çünkü çocuğun hem güvenini kazanacaksınız, hem de bu süreci en rahat şekilde atlatmasını bekleyeceksiniz. Bu konuda bazı anneler, sabırsız ve inatçı tavırlar sergileyebiliyor. Oysa tuvalet eğitiminin esası, çocuğun hazır olmasıdır. Çocuk hazır değilse; zaten yapacağınız her deneme başarısız olacaktır. Bu nedenle çocuğunuz yaşı gereği lazımlığa oturmak istemeyebilir. Onu zorlamayın. Lazımlığın tuvalet ya da banyoda durmasını sağlayın. Sulu boya yapmayı seviyorsa, bu etkinliği lazımlığına oturtarak yaptırın. Ancak onu zorlamadan, tatlı tatlı, oraya yöneltin ve etkinlik süresince lazımlığında oturtmaya teşvik edin. Biraz sabır!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA