Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kızım harfleri karıştırıyor

Kızım b, d, p harfleri ile 4 ve 7 rakamlarını karıştırıyor. Ona bu harf ve rakamları nasıl öğretebilirim? N.F./Bursa
İlk okunduğunda 'disleksi' dediğimiz sorunu anımsatan bu durumu, direkt disleksi olarak yorumlamak çok zor! Çünkü çocuğun görsel algısındaki bir sorun da öğrenme güçlüğünün habercisi olabilir. Mutlaka bir çocuk psikiyatrına götürmelisiniz.

SAĞ-SOL KAVRAMLARI
Ancak bu tarz sorunlar için ailelere şunları önermek istiyorum; mutlaka çocuklarınıza sağ ve sol kavramını öğretin. Sağ elinin serçe parmağına süreceğiniz oje ya da boya, onun yön algısını destekleyecektir. Ayrıca önünde, arkasında, üstünde, altında, önce, sonra, ileri, geri kavramlarını da mutlaka ona öğretmeye çalışın. Saat, gün, ay, yıl, mevsim süreçlerini de anlatın. Günü, saat saat planlamayı öğretin. Onunla yönsel ifadeler içeren oyunlar oynayın. Gözlerini bağlayın, "Sağa ilerle, öne git, iki adım geri git" gibi komutlarla, hedefe ulaşmasını isteyin. Altı-yedi kelimelik cümleleri tekrarlamasını da isteyebilirsiniz.

TİKLERİN TEDAVİSİ NASIL?
İlkokula giden oğlumda göz kırpma, burun kırıştırma gibi tikler var. Tiklerin tedavisi var mı? B.U./Ankara
Tik; bir takım kas gruplarının, istemsiz ve ani hareketlerdir. Göz kırpma, burun kırıştırma, öksürme, burun çekme, boyun çevirme gibi tikler bulunmaktadır. Genelde dikkat eksikliği, hiperaktivite ve obsesif kompülsif bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülür. Özellikle stres yaratan durumlarda tekrarlayıcı özellik gösterir. Tikler, ilaç ve terapiyle tedavi edilebiliyor. Ancak maalesef yüzde 100 düzelmiyorlar. Mutlaka bir uzman desteği almanızı öneririm. Özellikle çocukta stres ve kaygı yaratan durumların tespit edilmesine yönelik teknikler kullanılabilir.

OTİSTİK ÇOCUK İÇİN YAŞAM KOÇU
Otistik çocuklar için son dönemde yaşam koçları öneriliyor. Tavsiye ediyor musunuz? Y.G./İstanbul
Son iki yıldır yaygın olan bu yöntem şöyle işliyor: Genelde üniversitelerin beden eğitimi bölümünden mezun olan kişiler, otistik çocukla 09.00-18.00 arasında birebir vakit geçiriyor. Yemeklerinden sporsal aktivitelere kadar bir çok alanda onların yanında oluyorlar. Avantajı, çocuğun davranışlarının kontrol edilmesi ve ona düzenli bir yaşam programının sunulmasıdır. Dezavantajı ise; çocuk, tek kişiye bağlandığı için öğrendiği davranışları genellemesi uzun sürüyor. Ortalama maliyeti ise altı gün için 2 bin-2 bin 700 lira arasında değişiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA