Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Özel okullar yeni sistemi değerlendirdi

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin geçen hafta yapılan geleneksel sempozyumunda konu "Yeni eğitim sistemi ve dijital eğitimde öğretmenin yeri ve önemi"ydi.
Yeni eğitim sistemi başlığı altında, 4+4+4 diye bilinen sistem tartışıldı. Dernek ilk günden beri, en az 60 ayını tamamlayan öğrencilerin ilkokul 1'e başlamasını ve okul öncesi eğitimin en az 1 yıl zorunlu olmasını istiyor. Bunun yanı sıra 36 ayını bitiren çocukların kademeli olarak okul öncesi eğitim imkânına ulaşmasını savunuyor. 60 ve 66 ayın 1'inci sınıfa başlatmak için erken olduğunu düşünüyor. Haftalık ders saatlerinin üst düzey ülkeler seviyesine çekilmesini arzu ediyor.
Dernek, fen, sosyal ve özelliği olan Anadolu liselerinin korunmasını, ancak sayılarının sınırlı olmasını ve siyasi nedenlerle artırılmamasını istiyor. Bu tür okullara girişte sınav istiyor. Ancak sınavların bugüne kadarkilerin aksine, sağlıklı ölçme değerlendirme araçlarıyla yapılmasını planlıyor. Tüm dersler için ulaşılması gereken asgari ve haftalık ders saatleri belirlenip, okullara özgürlük verilmesi gereğine inanıyor. Tüm özel okulların kâbusu haline gelen e-okul sisteminde esneklik sağlanmasını düşünüyor.
Sempozyumun ikinci konusu ise, Dijital eğitimde öğretmenin yeri ve önemiydi. Bu alanda, dernek pek çok gelişmiş ülkeden önde olduğumuzu belirtiyor. Bölgeler, iller hatta aynı ildeki ilçeler arasında ciddi fırsat eşitliği ve eğitimde kalite sorunları yaşandığını düşünüyor. Dijital altyapıyı salt bir donanım ve yazılım olarak görmemizi istemiyor. Öğretmenin de öğrenen bir birey olduğunun unutulmaması üzerinde duruyor. "Yenilikçi, güçlü çalışma motivasyonuna sahip, iletişim becerisi ve liderlik vasıfları gelişmiş öğretmenler istiyorsak, ihtiyaçlarına kulak vermek gerekir" diyor.
Bilgi iki yılda eskiyor. Araştırmalara göre öğrenci bilginin yüzde 8.6'sını basılı kitaplardan, yüzde 44.8'ini TV'den, yüzde 26.9'unu bilgisayardan alıyor. Yani, dijital çağ kaliteli eğitim ve içeriğe erişme fırsatını herkese sunuyor.
Özel okulların sorunları var. Her şeye rağmen en iyi eğitim sistemi için çalışıyorlar. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü de onlara destek verebilmek için çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA