Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Orta Amerika üniversiteleri

Değerli dostum, Fatih Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan'ın daveti üzerine, birlikte Panama'ya gittik. Panama Üniversitesi ile Türkiye'den bu ülkeye giden eğitim gönüllüleri samimi diyaloglara girmiş.
Bunun neticesi olarak Panama Üniversitesi rektörü Dr. Gustavo Garcia Paredes 2012'de Türkiye'ye Fatih Üniversitesi'ne bir gezi düzenlemiş.
Ziyaret neticesinde akademisyen ve öğrenci değişimini öngören bir anlaşma imzalanmış.
Panama'ya dönüşünde, rektör ilk iş olarak kendisinin yıllardır kitaplardan araştırıp, yakından tanıdığı Anadolu tarihini ve dilini Panama'da tanıtmak için, üniversitesinde Anadolu Kültür Merkezi'ni kurmuş.
Panama'daki eğitim gönüllülerinin de desteğiyle Gediz Üniversitesi'nden Anadolu Kültür Merkezi'ne Türkçe öğretmeni gönderilmiş.
Ayrıca Türkçe üniversite öğrencilerine kredili ve seçmeli ders olarak verilmiş.
Panama Üniversitesi'nden sonra, Fahri Konsolosumuz Fernando Porras'ın sayesinde Panama Kanalı'nı gezdik. Ziyaret ettiğimiz ikinci üniversite, Universidad Latina de Panama'nın rektör yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jorge Medrano bize "Ben Osmanlı torunuyum. 100 yıl sonra dedelerimin soyundan Osmanlı torunlarının Panama'ya gelişi beni çok duygulandırdı" dedi. Fakültesinin seçkin öğrencilerine, Fatih Üniversitesi'nde staj yaptırmak istediğini de sözlerine ekledi.
İkinci durağımız Kostarika'da, Kostarika Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Hector Gonzales Morera ve öğretim üyelerinin katıldığı törende Fatih Üniversitesi'nin tanıtımı yapıldı ve birçok alanda işbirliğine imza atıldı. Bir işadamının Türk okulu yapılması için arsa bağışladığı bu güzel ülkede de helikopterle yanardağ boğazını ve yağmur ormanlarını gezdik.
Üçüncü durağımız olan El Salvador'da Evangelist Üniversitesi ve Fatih Üniversitesi arasında, öğrenci ve öğretim elemanları değişimi ve bilimsel araştırma projelerini geliştirecek bir işbirliği anlaşması mevcut. Üniversitenin mütevelli başkanı Dr. Seth Mauricio ve ailesi ekibimize çok yakınlık gösterdi. Dışişleri Bakanı Hugo Martinez, ülkesinde yeni yatırım fırsatları oluşturacak ilişkilerin geliştirilmesini sağlayan çabalar için heyetimize teşekkür etti.
Mayalar'dan kalma piramitleri gezdik ve ülkemize döndük.
Bu gezide, bir Türk eğitimcisi olarak, üniversitelerimizin büyüklüğüyle gurur duydum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA