Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Gelen sınavlar gideni aratmasın

Geçen hafta Anadolu liseleri için yazdığım, "Boş kontenjanlar doldurulmalı" başlıklı yazım çok ses getirdi. İlgi ve desteğinize teşekkür ederim. Aynı akşam MEB, boş kontenjanlar dolana dek ek yerleştirme yapılacağını açıkladı. Böylece, bir kez daha eğitimde, SABAH farkını yaşadınız.
Son dakikada aldığı doğru karardan dolayı, MEB'i kutluyorum.
Bu yıldan itibaren ortaokuldan liseye geçişte sınav sistemi değişti.
1 ve 2'nci dönemlerde, 6 dersten yapılacak sınavların, birer tanesinin merkezi olmasına karar verildi. Bu da şu anlama geliyor, demek ki öğrenciler 12 sınava girecek. Merkezi sınav derken Sayın Bakan 'merkezi' kelimesini kabul etmek istemiyor. Ancak, sonuçta bir sıralama yani merkezi sınavlar söz konusu.
Bu sınavlarda görülen konulardan soru sorulacak.
Bizde okullar arasında eğitim ve öğretim eşitliği olmadığı için, bu müfredat eşitliği nasıl olacak? Bu akıllarda bir soru...
Öğrenciler okulda sabit kalacak, öğretmenler yer değiştirecek. Ancak sınav güvenilirliğine baktığımızda, bütün yörelerde aynı güvenilirlik sağlanır mı? Bu sorun olacak.
3 yanlış 1 doğruyu götürmüyor. Bu da şu anlama geliyor, öğrenci sıkıştığında cevapları kafadan atabilir. Yani haksız olarak doğru cevap yakalama sansına sahip olabilir. Oysa 4 seçenekli sıralama sınavlarında 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi gerekiyor.
Bunun dışında 6-7-8. sınıftaki yılsonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30'u alınacak. Tabii burada hormonlu notlar söz konusu olacak. Öğrencilerin sınav stresinin azalması noktasında, "1 sınav varken öğrencinin stresi artıyordu, birkaç sınav koyduk ve stres olmayacak" deniliyor. Buna katılmıyorum. 12 sınavda stres daha çok olur. Öğrencinin sınava katılamaması halinde, mazeret sınavına katılacak deniliyor.
Bu tür merkezi sınavlarda soruların ağırlıklarının aynı olması gerekir. Mazeret sınavı sorularının ağırlıkları bir öncekinden yüksek ya da düşükse, burada öğrenci açısından hukuksal sorun söz konusu olabilir.
Sonuçta değişen bir şey yok. Yine ortaokuldan liseye geçişte sınavlar söz konusu. Galatasaray, İstanbul Erkek gibi liselere girişte ikinci bir sınav olacak mı sorusunun yanıtı halen yok. Özel okullar için sınav yapılıp, yapılmayacağı da tartışılıyor. Bence yapmalılar. Binde bir puan dahi ortaokuldan liseye girişte çok önemli olduğuna göre, öğrenciler hazırlanırken yine okul dışı kurumlardan yardım alacak. Bu da dershanedir. Dershaneler sonuçtur. Siz bu nedenleri, yani bu sınavları ortadan kaldıramadığınız müddetçe, sonuç ortada kalacak.
Sayın Bakan, bu sistemi iyi niyetle getirdi. "Çocuklar hiç gülmeyecek mi?" diye bir cümle kullandı. Doğru, ben de çocukların gülmesini istiyorum. Ancak, bu yeni sistemi masaya yatırarak, artılarını ve eksilerini görmemiz gerekiyor. Bence, bu sistemi pilot bölgede deneseydik, orada artıları eksileri görseydik ve daha sonra ülke bazına yaysaydık daha doğru olurdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA