Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Son fırsat, ek yerleştirme

Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre, ilk yerleştirmede bir programa yerleşemeyen öğrenciler için son bir şans daha var: Ek yerleştirme. Bu sene tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 118 bini açık öğretime olmak üzere 922 bin 275'i bir yükseköğretim programına yerleşti.
317 bin aday ise açıkta kaldı. Üniversitelerde ise 30 bin 684'ü lisans, 28 bin 328'i de ön lisans olmak üzere toplam 59 bin 12 kontenjan boş kaldı. Bu 59 bin kontenjanın, 21 bini vakıf üniversitelerinde. İlk yerleştirmede fırsat bulamayan adaylar bu kontenjanlara başvurabilir.
Bundan on yıl önce vakıf üniversitelerine sadece sınırlı sayıda aileler çocuklarını gönderebiliyorlardı. Kontenjanları azdı, burs imkânları düşüktü. Tümü iki büyük şehirde toplanmış gibiydi. Bugün ise vakıf üniversiteleri pek çok veli tarafından rahatlıkla tercih edilebilir hale geldi. Sayıları ve kontenjanları çoğaldı, öğrencilere sunabildikleri burs imkânları arttı. Eskiden sadece yüzde 100 burs imkânı vardı. Üniversitenin toplam gelirleri içinde yüzde 10 oranında kalıyordu bu burslar. Bugün ise yüzde 25 -50 -75 -100 burs imkânları ile vakıf üniversitelerinin verdiği burslar toplam bütçelerinin yüzde 30'nu çoktan aşmış durumda. Bu da üniversite adaylarının vakıf üniversitelerini daha çok tercih etmesini sağlıyor.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. İlk yerleştirmede bir programa yerleşemeyen adaylar için, ek yerleştirmede yaşadığı şehirde bir vakıf üniversitesine yüzde 25 bursla bile olsa yerleşmek önemli. Bir yıl daha dershaneye gidip, belki bir sene sonra şehir dışına bir devlet üniversitesine girmeyi hak kazanmaktan daha ekonomik bir çözüm. Bir kere ikinci çözümü tercih ettiğinizde bir sene kaybedeceksiniz. Şehir dışında barınma, ulaşım masraflarını yabana atmayın. Eğer ki hesabınız oturduğunuz şehirde bir vakıf üniversitesini tercih etmeyi ve bir sene kaybetmemeyi avantajlı gösteriyorsa, tereddütsüz, vakıf üniversitelerinin ek yerleştirme kontenjanlarını incelemenizi öneririm.
Bu yıl herhangi bir yükseköğretim kurumunu kazanan aday, kayıt yaptırsın yaptırmasın ek yerleştirmeden yararlanamayacak. Ek yerleştirmede bir bölümü seçerken puanınız o bölümün taban puanına eşit ya da yüksek olmalı. Bu yıl üniversiteler ek yerleştirmede yeni program açamayacak. Sadece merkezi yerleşmede boş kalan kontenjanlarına yerleştirme yapacak. Ek yerleştirmenin tercih dönemi 15-19 Eylül, sonuçları 25 Eylül, kayıtları ise 29 Eylül- 3 Ekim arasında gerçekleşecek.
Sevgili üniversite adayları, Ek yerleştirme dönemini kaçırmamanızda yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA