Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Nakillerde puana dikkat edin

Mayısın son haftasıydı, Bakan Avcı başkanlığında bir toplantı yapıldı.
Toplantının başlıca konusu TEOG'du.
Bakanlığın üst düzey yetkilileri sınav ve tercih sistemini anlattılar; sonra da eğitim yazarlarının sorularını yanıtladılar. O günkü tablo, yaşanan olumsuzlukları yansıtıyordu. Ben özellikle, tercih kılavuzunda okulların başarı sırası olmasının gerektiğini anlattım. Yeni bir tercih sistemine ihtiyaç olmadığını, ÖSYM'den örnek alınabileceğini vurguladım.
Bu tercih sistemiyle yüksek puanlı okulların boş kalabileceğinin altını çizdim. Ayrıca bu yanlış nakil işlemiyle yüksek ve düşük puanlı öğrencinin bir araya gelmesinin sakıncalarını izah ettim. Bu sistemde öğrenci hem devlete, hem de özel okullara kayıt yaptıracağı için suni boşluklar olacağı o günden belliydi. Veli ve öğrenci kargaşa yaşamasın diye uyarıda bulundum. Söylediklerimin çıkmasına sevinmiyorum. Tersine çok üzülüyorum. Veli ve öğrencilerimiz, bu sıkıntıları hak etmiyor.
TEOG'ta ikinci nakil dönemi başladı. Devlet liselerinde yaklaşık 14 bin boş kontenjan oluştu; 5 bine yakını İstanbul'da. İkinci nakil döneminde, bu açıklar dolacak. Ancak, çok daha fazlası ortaya çıkabilecek. Çünkü ikinci kayıt döneminde, özel okullara ilk nakil döneminden daha fazla kayma bekleniyor. Veliler panik içinde, okulların puanları yükselir mi, düşer mi sorusuna yanıt arıyor. Mutlaka puanınıza yakın okullara nakil başvurusu yapın. En üstlerdeki birkaç okul dışında puan düşmesi bekliyorum.
Ne yazık ki, kazananların çoğu mutsuz.
Çünkü geçen yılın yüzdelik dilimlerine yakın tercih yaptıklarından, hayal ettikleri okulların altındaki yerleri kazandılar. Bu yüzden de umutlarını nakillere bağladılar. Velilerin, boş kontenjanları büyük titizlikle takip etmesi gerekiyor. Kısacası, nakiller ekime kadar sürer.
Anadolu ve fen liselerinde kontenjanların boş kalmasının bir nedeni hatalı yerleştirme sistemiyse bir başka nedeni de özel okullara kaydolan öğrencilerin devletten kaydını sildirmemesi.
Bunun böyle olacağı ilk günden belliydi. Özel okula da kayıtlı bu öğrencilerden bazıları devlet liselerinde, "belki daha iyi bir okula sıram gelir" diye bekliyor. Bunların yüzünden, Anadolu ve fen liselerinin yedek listelerinde bekleyenlere bir türlü sıra gelemiyor.
TEOG kaosu özellere yaradı. Devlet liselerinde nakil karmaşası sürerken, özel okullara talep arttı. Ülkemizin en gözde devlet liselerinde dahi kontenjan boşluğu var. Bence, MEB bu konuda bir çözüm üretmeli. Çocuklarımızı mağdur etmemeliyiz. Binlerce aile yıllardır çocukları bu okullara girsin diye maddi, manevi fedakârlık yapıyor. Kısacası, öğrenci var, okul kontenjanları boş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA