Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Öğrenci servisi akıl karıştırdı

2014-2018 döneminde büyükşehirlerde servis araçları kapasite, güzergâh ve araç teknolojileri açısından yeniden değerlendirilecek. Öncelikle mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması zamanla kaldırılacak. Yolcuların yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilmesi için tedbirler alınacak. Servis kullanan öğrenci, işçi, memurlara toplu taşıma bileti veya kartlarının ücretsiz ya da indirimli verilmesi uygulaması getirilecek. Ancak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, okul servislerinin, bu ortamda hemen kalkmayacağını belirtti.
Bu konuda, Babacan'ın verdiği bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Hükümet, bir şehirde A noktasından B noktasına milyarlarca liralık metro yatırımı yaptı. Aynı hattan servis de geçiyor. Artık o servise ihtiyaç yok. Metroyla gitmek mümkün. Metronun ulaşamadığı noktalarda servis devam edecek. Öğrencilerin servisleri konusunda taviz verilmeyecek. Ancak, kamu kuruluşu personeli metro hattı üzerinde servis kullanıyorsa, bu hatta servis kaldırılacak. Hatlar tek tek incelenecek. Kimse mağdur edilmeyecek. Türkiye büyüyor. Öğrencilerin sayısı çoğalıyor. Kamu personel alıyor. Özel sektörde çalışanların sayısı artıyor. Bu ortamda servis ihtiyacı var. Ne servisçiler ne de okula gidenler mağdur olacak. Hat, hat mahalle, mahalle analiz edilip bu çalışma yapılacak.
Hükümetin servislerin kaldırılması planından dolayı endişe duymayalım. Bunlar konulmuş hedeflerdir. Servis İstanbul gibi bir kent için ayıptır. Ne yazık ki, toplu taşıma şu anda yaygın değil. Eğer, oturmalı olarak çalışacak bir metro ağı yapılırsa, o zaman bu uygulama gerçekleşebilir. Bence, kademeli olarak servis taşımacılığında azalma olabilir. Zaten, 2023 Ulaşım Mastır Planı'na uygun olarak servis taşımacılığının kademeli olarak azaltılması planlanmıştı.
Hemen yarın servis araçları kalkacak, öğrenciler ve kamu kuruluşlarında çalışanlar mağdur olacak gibi bir durum yok. Sistemin hayata geçmesi için zamana ihtiyaç var. En son okul servisleri olmak üzere belediyelerce birtakım idari ve teknik düzenlemeler yapılacak.
Açıklanan öncelikli dönüşüm programları eylem planları kapsamındaki 417 eylemin içinden cımbızla "öğrenci servisleri kalkıyor" cümlesini çekerek, kamuoyunun aklını karıştırmak, bence yanlış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA