Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Seviye tespitlerle kayıt yaptırmayın

Kamuoyunun bazı kesimlerinin, dershanelerden özel okula dönüşüm sürecinde başarısız olunduğuna dönük bir algı operasyonu ve bazı kararları etkilemeye yönelik çalışmaları oldu. Ancak, bu olumsuz düşünce pek işe yaramadı.
Dershanelerin özel okula dönüşümü programına başvuran 906 dershaneden, 663'ü programa kabul edildi. Dershanelerin yüzde 60'ı dönüşmek için zihinsel olarak hazır durumda bekliyor. Özel okula dönüşen kurum sayısı 54. Bunların 45'i temel liseye dönüştü. Dershaneler özel okula dönüştürülürken sektörde çalışanların mağduriyetinin engellenmesi için önlemler alındı. Dönüşümü içeren kanunda, dershanelere "hadi sizi kapatıyoruz" denilmedi. Bu kurumların özel okula dönüşebileceği belirtildi. Kısacası, dershanelerin açık kalması için 1 Eylül 2015'e, dönüşümü için de 2019'a kadar süre tanındı. "Süreç başarısız oldu, dönüşmek isteyen dershane sayısının oranı düşük" demek yanlış. Bence tam tersine dönüşüm süreci başarılı oldu. Asıl okula dönüşüm bu yıl içinde olacak. Bunun neresi fiyasko? Bildiğim kadarıyla MEB'in, dönüşümde hiçbir endişesi ve sıkıntısı yok.
Dershanelerin dönüşümü sürecine karşı olan bazı kesimler, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor. Karar onlar için olumsuz çıkarsa, AİHM'ye gidecekler. Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal ettiğini farz edelim. Hukuk devletiyiz, gerekenin yapılacağına inanıyorum. Anayasa Mahkemesi iptal etmezse AİHM'ye de gidebilirler. Ülkemizde tüm hukuk yolları açık. Dershanelerin eğitim sisteminde bir sorun oluşturması gibi etik problemlerin ortadan kaldırılması için bu yola çıkıldı. Bence de, bundan vazgeçilmesi mümkün değil. Elbette hukuki zeminde, bu süreç gerçekleşecek.
MEB, seviye belirleme ve tespit sınavları düzenleyerek, öğrenci kaydı yapacak dershanelere ilişkin valiliklere uyarıda bulundu. Dershanelerin öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül'de sona ereceğine dikkat çekildi. Öğrenci ve velilerin mağdur edilmemesi amacıyla seviye tespit ve belirleme sınavlarına izin verilmemesi, velilerin ve kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi istendi. Sistem şu anda sorunsuz işliyor. Ancak, önümüzdeki yıl dershaneler kapatılacak.
Gençler üniversiteye giriş sınavlarına nasıl hazırlanacak? Özellikle 11'inci sınıf öğrenci ve velileri bu sorunun yanıtını bekliyor. Bence, MEB'in 2015 üniversiteye hazırlık için bugünden planlama yapmasında yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA