Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversitelerde öğrenci affı

Üniversiteyi çeşitli nedenden dolayı bırakmak zorunda kalanlara, 6569 Sayılı Öğrenci Af Kanunu'yla af getirildi. Af, 26 Nisan'a kadar başvuracaklar için geçerli. Ancak gördüğüm kadarıyla insanlarımız bunun önemini kavrayamamış. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları af kapsamında. Öğrencinin ilişiği kesilinceye kadar aldığı derslerin ne kadarının veya hangilerinin sayılacağı, kaydolacağı fakülte kararıyla belirlenecek. Af kanunu, geriye dönük bir tarihle sınırlı değil. Terör suçundan hüküm giyenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler aftan yararlanabilecek.
Ancak burada çok önemli bir nokta var. Ne yazık ki insanlarımız bunu gözden kaçırıyor. Geçtiğimiz yıllarda üniversiteye yerleşip gidip kaydını yaptırmamış olan her kişi 26 Nisan'a kadar o üniversiteye gidip merhaba ben geldim dediğinde kaydını yaptırabilecek. Örneğin 2004 senesinde İstanbul Hukuk Fakültesi'ni kazandınız ama gidip kayıt yaptırmadınız. Şu anda 26 Nisan'a kadar İstanbul Üniversitesi'ne başvurup, "hukuk okumak istiyorum, o zaman şartlar elvermemişti gelememiştim, ama böyle bir hak elde etmişim" deyip gidip okuma şansına sahipsiniz.
Doğal olarak yeni öğrenciler, üniversitelerin kontenjanlarını etkileyecek. Üniversitelerin en büyük endişesi eğitim kalitesi. Evet, geçmişte yanlış tercih yapmış birtakım kişilerin önünü açalım, onlar doğru mesleğe yönelsin diye böyle kapılar açtığımızda, üniversitelerde öğrenci sayısını artıracağımızdan dolayı bir kalite problemi olabilir. Ancak, YÖK'ün bu kararları verirken, en ince detaylara da kafa yorduğunu da unutmayalım.
Bahsettiğiniz bu hakta, istediğiniz kadar geriye gidebiliyorsunuz. Örneğin, 2004'te İstanbul Hukuk'u kazandınız gitmediniz. İki sene sonra diyelim ki, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik bölümünü kazandınız, gittiniz orayı bitirdiniz. Şimdi 2004 senesine geri dönüp, oradaki kazanmış olduğunuz Hukuk Fakültesi'nde okuma hakkınızı da kullanabiliyorsunuz. Elinizde eğer geçmişte o üniversiteyi kazandığınıza dair bir belge yoksa ÖSYM'den bunu elde etme şansına sahipsiniz.
Eminim ki, birçok öğrenci dostu üniversite, geçmişte o okulu kazanıp kayıt yaptırmamış tüm öğrencilerini bu konuda bilgilendirecek ve kapılarını açacaktır. Bazı vakıf üniversiteleri, belki bu konuda burs anlamında destekler de vereceklerdir. Önümüzdeki günlerde, bunları göreceğiz. Ancak, sürekli af beklentisi oluşturarak da üniversite sistemimize zarar vermemeliyiz. Bence, şartları uyanlar bu öğrenci affından faydalanmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA