Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kalbinizin sesine kulak verin

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında üniversite adayları tercihlerini 14 Temmuz'a kadar yapacak. Yerleştirme sonuçları 20-24 Temmuz'da belli olacak. ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ise tüm üniversitelerde, 3-7 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. İlk olarak, geçen yıl 32 devlet üniversitesinde başlatılan, elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasına bu yıl devlete ait bütün yükseköğretim kurumlarında geçilecek. Bu kapsamda, 2015-16 eğitim öğretim döneminde devlet üniversitelerine yerleşen tüm öğrenciler, e-kayıt işlemlerini 28 Temmuz-5 Ağustos'ta yapabilecek. Geçen yıl 778 bin olarak açıklanan kontenjanlar, bu yıl 800 bine yükseldi.
4 yıllık lisans programlarında 2014'te 414 bin 244 kontenjan ayrılmıştı, bu yıl 422 bin 305 kontenjana yer verildi. Bu kontenjanların 329 bin 478'i devlet, 79 bin 461'i vakıf, 13 bin 366'sı ise KKTC üniversitelerine ayrıldı. Ön lisans programlarında kontenjan sayısı ise 364 binden 379 bine yükseltildi. Özel yetenek bölümlerine de 25 bin 803 kontenjan verildi. ÖSYS Tercih Kılavuzu'nda lisans programları ayrıntılı tanıtılıyor.
Üniversitelerde ve ilgili fakülte ve bölümlerdeki akademisyen sayıları veriliyor. Hangi bölümde kaç profesör, kaç doçent, kaç öğretim görevlisi olduğu belirtiliyor.
Üniversiteler, 14 Temmuz'a kadar tanıtım günleri yapacak. Bu tanıtım günlerine katılın. Okulun havasını teneffüs edin. Öğretim üyeleri bölümleri hakkında bilgi verecek. Uzmanlar tercih için size yardımcı olacak. Bölüm seçerken akademik ve profesyonel öğretim kadrosunu iyi araştırın. Burs şartlarını baştan öğrenin, sonra canınız yanmasın. Uluslararasılaşmanız için yabancı dil hazırlık sınıfının programını inceleyin. Bir üniversitenin uluslararası yabancı öğretim üyesi ve öğrenci sayısı önemlidir. Yurtdışı ilişkileri, sektörle işbirlikleri önplana çıkan unsurlardır. Çift ana dalı ve yüksek lisansı da iyi araştırın. Kısacası, üniversitenin arkasındaki gücü doğru görmelisiniz.
Bence, üniversite değil bölüm seçimi önemli. İstemediğiniz bir bölümü, istediğiniz bir üniversitede okumaktansa, istediğiniz bölümü herhangi bir üniversitede okumak daha doğru diye düşünüyorum. Ayrıca, sizi hayata profesyonelce hazırlayacak kariyer merkezi şart. Yaptığınız tercihler mezun olduktan sonra iş bulma ve meslek edinme sürecinizi belirleyecek. Hayallerinizi süsleyen bölümü seçeceğiniz üniversitede okumak için tercihlerinizi en doğru şekilde yapmalısınız. Geleceğinizi şekillendirmeniz için en büyük fırsat, bu nedenle tercih konusunda yapılması gereken adımları doğru atmanız gerekiyor. Kısacası, tercih yaparken kalbinizin sesine kulak verin, yolunuz açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA