Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Aziz Sancar ve kızlar projesi

Değerli dostum Gökhan Coşkun ve Prof. Dr. Aziz Sancar'ın manevi kızı Rose Pfifer ile bir haber kanalında tesadüfen bir araya geldik. Gökhan kardeşim bana Aziz hoca ile birlikte kızlarla ilgili ortak bir projelerinden bahsetti.
2015'te aldığı Nobel kimya ödülüyle bilim tarihine geçen Prof. Sancar, kızlar için hazırlanan uluslararası eğitim projesine imza atıyor. Ankara, Ardahan, İstanbul, Mersin, Uşak, Şanlıurfa ve Zonguldak'ta düzenlenecek proje kapsamında 700 kız, bilim-teknoloji eğitimine teşvik edilecek. Ş.Urfa ayağında Suriyeli mülteci kız çocukları da projeye dahil edilecek.
Harriet Fulbright Institute CEO'su ve 'Girls in STEM' projesinin geliştiricisi Gökhan Coşkun konuyu Prof. Sancar'a anlatmış. Birlikte Türkiye'deki kız çocuklarının eğitim ve istihdama özendirilmesi konulu projeyi geliştirmek istiyorlar. Amaç, ilköğretim 6'ya giden kız çocuklarının STEM eğitimine merak duymalarını sağlamak. Ayrıca, bilim ve teknoloji ile ilgili dünyadaki uygulama ve yenilikler hakkında, Türkiye-Güney Kore ve ABD arasındaki değişim programlarıyla en erken yaşta bilgilendirmek.
Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nda 142 ülke arasında 125'inci sırada yer alan ülkemizde erkek nüfus, eğitim ve işgücüne katılımda kadınların önüne geçiyor. Üniversite okuyan erkeklerin kızlara oranla yüzde 11 fazla olduğu ülkemizde kızları okumaya teşvik etmek ekonomiye de katkı sağlayacak. Araştırmalara göre, ilköğretim ve liseli kız sayısı yüzde 1 arttığında ülkemizde kişi başına düşen milli gelir yüzde 0.3 puan yükselecek. Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılımı yüzde 17'yken, yükseköğrenim mezunu kadınların işgücüne katılımı yüzde 72'ye yükseliyor. Bu da kızların eğitiminin ne kadar önemli olduğunun en somut göstergesi.
Küresel bir kriz haline dönüşen Suriyeli mültecilere yönelik uygulamalarıyla dünyaya örnek olan ülkemizde, mültecilerin eğitimi büyük önem taşıyor. Aziz Sancar STEM eğitim kampları projesi, Suriyeli göçmen kızların eğitimine dikkat çekmek ve ulaşılabilecek her kıza ulaşıp, yaşadıkları travmadan uzaklaşmalarına katkı yapmayı amaçlıyor. Şanlıurfa ayağında Suriyeli mülteci kızlar da projeye dahil edilecek.
STEM kamp programları sonrasında, 7 ilden toplam 14 kız öğrenci STEM yaz okulu programına katılma hakkı kazanacak. Kızlardan 7'si bilimsel çalışmaları ve yeni teknolojileri keşfetmek adına ABD Silikon Vadisi'ne, 7'si de G. Kore Seul'e gidecek.
Proje kapsamında Prof. Sancar, 24 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek, Kız Çocukları ve STEM Eğitiminin Önemi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri uluslararası konferansında ana konuşmacı olacak.
STEM kampları 7-9 Nisan'da Zonguldak'ta başlıyor. Kamplar, 7 farklı şehirde, o şehirlerdeki üniversite kampuslarında gerçekleşecek. Bu projeye destek için elimizden geleni yapmalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA