Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Maarif Vakfı kuruluyor

Milli Eğitim Bakanlığı, paralel yapının yurtdışındaki okullar aracılığıyla Türkiye aleyhinde karalama kampanyası yürüttüğü tespiti üzerine, yurtdışındaki okulları yönetecek bir vakıf kurulmasını kararlaştırmıştı. "Maarif Vakfı" adıyla İstanbul merkezli bir vakıf kurulmasını öngören yasa tasarısı, TBMM'ye sunuldu.
Tasarıya göre vakıf, insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün ve yaygın eğitimi geliştirmek amacıyla okul öncesinden, üniversiteye dek tüm eğitim süreçlerinde burs verecek. Okul, eğitim kurumu ve yurtlar açacak. Bu kurumlarda görev alacak eğitmenleri yetiştirecek; bilimsel ar-ge çalışmaları yapacak. Bulunduğu ülkenin, mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütecek.
Vakıf, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak, yaygın eğitim amaçlı kurs, etüt ve kültür merkezi gibi tesislerle kütüphane, laboratuvar, sanat ve spor tesisi, eğitim amaçlı internet sitesi gibi yayın organları, yurt, pansiyon ve lojman kuracak. Vakıf, öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdi destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile aynı desteği sağlayacak.
Vakıf, eğitim kurumlarında eğitmenlik, okutmanlık, danışmanlık ve akademisyenlik gibi görevleri üstlenecek kadroları yetiştirmek amacıyla eğitim tesisleri kuracak, eğitim programları düzenleyecek.

Mütevelli heyeti seçimi
Tüm bu faaliyetleri yürütebilmek için nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek. Vakfın amacına yönelik hizmetler, Türkiye ve tüm dünyayı kapsayacak. Faaliyetleri tek başına ya da tüzel veya gerçek kişilerle ortak yapabilecek olan vakıf, gerektiğinde tanıtım amaçlı faaliyetlerde de bulunabilecek.
Mütevelli Heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak. Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ü Cumhurbaşkanı ve 3'ü Bakanlar Kurulu'nca atanan 7 daimi üye ile 2'si MEB temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.
Vakfın kuruluşundan itibaren 1 ay içinde MEB bütçesinden 1 milyon lira aktarılacak. MEB'in uygun gördüğü, yurtdışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilecek.
Maarif Vakfı, eğitim dünyamıza hayırlı olsun. Bence, çok doğru bir karar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA