Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

KKTC eğitim adası

Dünyada şu anda 6 milyon uluslararası öğrenci var. Her bir öğrenci bulunduğu ülkeye ortalama 40 bin dolar bırakıyor. Bu 250 milyar dolar demektir.
UNESCO verilerine göre, bu sayı 2020'de 7 milyon olacak. Dünya ekonomisinde eğitim endüstrisi önemli yer kaplıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), eğitim adası olma hedefine yönelik olarak, yıllar önce başlattığı sürecini tamamlamış.
KKTC'deki yükseköğretimin birçok yönünü sevgili dostum, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili, Doç.
Dr. Asım Vehbi ile değerlendirdik.
1979'da Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile KKTC'deki yükseköğretim serüveni başlamış. 1985'te kurulan Girne Amerikan Üniversitesi ile ivme kazanmış. Bugün 13 üniversite, 120 ülkeden toplam 102 binden fazla öğrenci sayısı ve 50 farklı ülkeden akademisyen ile adeta ekonominin lokomotif sektörü haline gelmiş.
KKTC ekonomisinin %28'ini yükseköğretim sektörü oluşturuyor. Ada halkına büyük bir istihdam kapısı sağlamış, ülkeye ekonomik anlamda büyük gelir getiren en önemli sektör olmuş. Yükseköğretim, eğitimden araştırmaya doğru süren devinimi sayesinde, KKTC'ye çok yönlü bir kazanım getirmiş.

Ülke ekonomisine katkı
Adada yükseköğretim sosyal ve kültürel açıdan da büyük katkı sağlar durumda.
Dünyanın neredeyse her ülkesinden Ada'ya gelen öğrencilerin yarattığı kültürel ve sosyal zenginlik çok renkli bir mozaik oluşturmuş.
Siyasal anlamda KKTC'nin tanınmamışlığına karşın, tüm dünyada diplomaları tanınıyor. KKTC üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilerin her birinin kendi ülkelerinde, KKTC'nin birer fahri elçisi halini alması da, büyük bir kazanım olarak nitelendiriliyor.
Dünya devletleri tanımasa da KKTC, yükseköğretimle ilgili eğitim adası olarak biliniyor.
Bugün, üniversitelerin ekonomiye 1.7 milyar dolarlık katkısı bulunuyor. Ancak bu rakam direkt olarak üniversitelere gitmiyor. Bu miktarın yüzde %28'i yeme içme alanına, %17'si barınmaya, %5.2'si yurtiçi ulaşıma, %5'i iletişim harcamalarına, % 5'i giyim kuşama, %4.8'i havayollarına, %3.3'ü kırtasiye giderlerine, %2.7'si sosyal yaşam, sanat ve spora, %1'i de diğer alanlara yansıyor.
Ekonomiye direkt katkı dışında, birçok öğrencinin ailelerinin defalarca adaya gelip dönmesi de çok önemli rol oynuyor. Birçok üniversitenin sosyal, akademik ve kültürel aktivitelerine yönelik ziyaretçiler, her ne kadar turist olarak istatistiklere giriyorsa da, aslında yükseköğretim ile turist sayısı da artıyor.
Bunun yanında özellikle inşaat ve emlak sektörü için de öğrencilerin aileleri ciddi bir potansiyel oluşturuyor.
Kısacası, KKTC artık tam bir eğitim adası ve ekonomisi de üniversitelerle ayakta duruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA