Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

'Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet'

Başbakan Erdoğan'ın hiçbir zaman ve hiçbir zeminde vazgeçmeyerek tekrarladığı 'Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet' sloganı, son dönemde birliğimizin ve bütünlüğümüzün teminatı olmuştur. Bu veciz ifade, mevcut anayasamızın aynen muhafaza edilmesi gereken 3. maddesindeki, 'Türkiye Devleti, ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bir bütündür' ibaresinin değişik şekilde ilân edilmesidir.
Başbakan, ayrıca 'etnik', 'bölgesel' ve 'dinsel' milliyetçiliğe karşı olduğunu da her fırsatta belirtmiştir. Onun, Veda Hutbesi'nin üslûbunu kullanarak 'ayaklarımın altındadır' dediği milliyetçilik, ırkçı, bölücü, etnik milliyetçiliktir. Daha sonra açıkladığı gibi, birleştirici, kucaklayıcı, vatanseverlik anlamındaki milliyetçiliği kastetmemiştir.

***

Ergenekon sanığı Doğu Perinçek, -şimdi tam tersini savunsa da- 1990'larda yayınladığı '2000'e Doğru' adlı dergisinin bir kapağında sür manşet 'Türkiye ve Kürdistan Cumhuriyeti' tabirini kullanmıştı.
Tarihte 16'sı büyük, 113 devlet kurmuş, sadece bu coğrafyada bin yıldan fazla bir zamandan beri egemen devletler kuran Türk Milleti'ne, Türkiye Cumhuriyeti Devleti lâyık görülmemiş; bazen 'Osmanlı' gibi bir üst kimlik icat edilmeye çalışılırken, bazen de 'Türkiyelilik' şeklinde uydurma kimlikler ortaya atılmıştır. Rahmetli Özal zamanında da bazı hainler 'Anadolu Cumhuriyeti' gibi yeni devlet isimleri uydurmuşlardır. Teröristbaşının açıklanan tutanaklarda hayâl ettiği yeni cumhuriyet de federatif ve seperatist bir modeldir ve 'Türkiye ve Kürdistan Cumhuriyeti'ni gerçekleştirmeye yöneliktir.
***

Değerli yazar D. Mehmet Doğan, 'Büyük Türkçe Sözlük' isimli eserinde 'Türkiye' kelimesinin anlamını şöyle açıklamıştır: 'Türkiye. 1. Türklerin ülkesi, Türkili, Türkistan. 2. Türkiye devletinin ülkesi, Anadolu ve Trakya'dan meydana gelen ülke. 3. Osmanlı ülkesi'.
Türk Dil Kurumu
'nun (TDK) 'Türkçe Sözlük' isimli eserinde ise, 1924 ve 1982 Anayasalarına uygun, daha kapsayıcı bir tanımlama yapılmış ve 'Türk' kelimesi dar ve geniş anlamda iki şekilde açıklanmıştır: 'Türk. 1. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan kimse. 2. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, Türkçenin değişik lehçelerini konuşan soy ve bu soydan olan kimse'. Doğan'ın 'Türk' tanımının üçüncü anlamı da 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı'dır.
***

Türkiye'de, nüfusun yüzde 85'i etnik alt kimlik itibariyle Türk'tür. AB ülkeleriyle yapılan bir mukayesede, Türkiye nüfusunun, mozaik iddialarına karşılık homojen bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Başbakan Erdoğan, etnik milliyetçiliğe karşı bir tavır almışken, PKK-BDP'nin Başkanı Demirtaş, 'Türklerin etnik kimliğini de savunmak bize düştü' diyebilmektedir. Türkiye'de yaşayan bütün insanlar bizim milletimizi meydana getirir. 'Tek Millet' olan 'Türk Milleti', bir etnik aidiyeti değil siyasî kimliğimizi ifade eder. Türk Milletine mensup her fert, etnik kimliği, dini, mezhebi ne olursa olsun 'Türk Vatandaşı'dır. 'Tek Bayrak' 'Türk Bayrağı'dır; 'Tek Vatan', Türk Milleti'nin yaşadığı coğrafya olan 'Türkiye'dir. 'Tek Devlet' de 'Türk Devleti', yani 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir.
Türkiye, ilelebet pâyidar olacaktır ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ismini değiştirmeye hiçbir ırkçı-bölücü muvaffak olamayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA