Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Yürüyüşle bacak kaslarınızı güçlendirin

Hareketsiz yaşam tarzının, bacaklar üzerinde stres meydana getirdiği ve damarların genişlemesine yol açtığı bilinmektedir. Yürüme, bacaklardaki kasları güçlendirir, böylece kan akışınızı artırır

Sadece kilo vermek amaçlı değil, sağlıklı bir yaşama sahip olmak istiyorsanız yapmanız gereken şeylerin başında düzenli egzersiz yapmak gelir. Düzenli egzersiz, yoğun iş temposu ve şehir hayatının içinde kaybolanlar için mucize niteliğinde bir dilekten ibaret. Yapılan araştırmalar; haftada üç gün 30-60 dakika boyunca aerobik yapmanın, kolesterol seviyesini düzenlediğini, yüksek tansiyonu kontrol altına aldığını ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü gösterdi. Aynı zamanda hareketsiz yaşam tarzının, bacaklar üzerinde stres meydana getirdiği ve damarların genişlemesine yol açtığı bilinmektedir.

DOLAŞIM YAVAŞLAR
Varisli damarların oluşmasındaki en önemli faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzıdır. Çünkü hareketsizlik dolaşımı yavaşlatır. Yaşam tarzınıza daha fazla aktivite katmak, varisle mücadele etmenin en iyi yollarından biridir. Öncelikle her fırsatta söylediğim gibi sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmaz maddelerinden biri sporu hayatınıza dahil etmektir. Kalp sağlığı açısından da sayısız faydası olan sporun uzman gözetiminde kontrollü olarak yapılması önemlidir. Özellikle bazı spor dallarının varis hastalığının önlenmesi, korunması ve hastaların şikayetlerinin azalmasına olan olumlu etkileri bilinmektedir. Tavsiye edilen spor dallarından bazıları; yürüme, bisiklete binme, yüzme ve koşmadır. En iyi egzersiz türü hiç şüphesiz yürüyüştür. Yürüme, bacaklardaki kasları güçlendirir, böylece kan akışını artırır. Yürüyüşün olumlu etkilerini görebilmek için günde 30 dakika, haftada en az beş gün yürümeyi hedefleyin. Yoğun tempoda yürüyüşe hiç vakit ayıramıyorum diye şikayet ediyorsanız, alışveriş yaparken aracınızı daha uzaklara park edin, böylece biraz daha yürüyüş yapmış olursunuz.

VARİSİ OLAN GÜNEŞLENMESİN

YÜZME, bacaklarınızın aktif ve hareketli kalmasını sağlayarak, yer çekiminin vücut üzerindeki etkisini öğrenmenize yardımcı olur. Vücudunuz ve bacaklarınız, kanı kalbe geri pompalamak için yerçekimine karşı çalışır. Bu, yıllar boyunca vücut üzerinde, özellikle de bacaklarda çok fazla baskı yaratabilir. Bu basınç, varislerin gelişmesine yol açar. Yüzerken vücudun yerçekimi etkisi azalır ve suyun hafif basıncı, bacaklarda dolaşıma yardımcı olur. Suyun yoğunluğu, bacaklarınız üzerinde, vücudunuzdaki kanı, aynı varis çoraplarına benzer şekilde hareket ettirmeye yardımcı olacak bir sıkıştırma etkisi yaratır. Yalnız yüzerken dikkat etmeniz gereken bir konu da, varisi olan kişilerin plajda güneşlenmek gibi aktivitelerden kaçınması gerektiğidir.

BACAK KASLARI POMPA GÖREVİNDE
İŞTEYKEN koşu yapmak pek mümkün değil ama sabah veya akşam kendinize zaman ayırarak koşuyu hayatınıza dahil edebilirsiniz. Toplardamarlar içindeki kanın kalbe geri dönüşünü sağlamak için çalışan pompa, bacaktaki kaslarımızdır. Bu nedenle bacak kaslarını geliştiren koşu gibi sporlar, varis oluşumunu engeller.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA