Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Epilepsi nöbeti geçirene müdahale etmeyin

Bilinçsiz yapılan müdahaleler epilepsi hastasına zarar verir. Nöbet geçiren kişinin çenesini açmaya çalışmayın, soğan koklatmayın; nöbetin geçmesini bekleyin

Epilepsi, halk arasında bilinen adıyla sara hastalığı; her yıl 26 Mart tarihinde Türkiye'de ve dünyada 'Mor Gün', yani 'Epilepsi Farkındalık Günü' olarak kabul ediliyor. 'Mor Gün' etkinliği ile insanlar mor renkte giysiler giyerek ya da mor kurdele takarak epilepsili hastalara destek olup bu hastalığa farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Epilepsi, ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalık herhangi bir yaş ve zamanda ortaya çıkabilir ancak çocuklarda 16 yaşa kadar, yetişkinlerde de 65 yaşından sonra daha sık görülebilir.

HÜCRELER BOZULUR
Epileptik ataklara, nöbet veya kasılma denir. Epilepsi nöbeti sırasında, beyin hücreleri normal hızlarının dört katına kadar kontrolsüz bir şekilde bozulur. Yani nöbet, bu sayede oluşan klinik bir durumdur. Nöbetler, bir kişinin davranış şeklini, hareket etme, düşünme veya hissetme şeklini geçici olarak etkileyebilir. Kişinin tek bir nöbet geçirmesi, epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez. Nöbetlerin mutlaka tekrar etmesi ve nöbet geçirirken yanında olan kişiler tarafından gözlemlenmesi gerekir. Epilepsi nöbetleri, bilinenin aksine sadece bilinç kaybı ve ağızdan köpük gelmesi şeklinde kendini belli etmez. Ağız şapırdatması, kol ve bacaklarında ani sıçramalar, burna kimsenin duymadığı yanmış lastik kokusu gibi kokuların gelmesi veya bir yere birkaç saniye dalma; epilepsi nöbetlerinin belirtilerinden bazılarıdır. Eğer kendini tekrar eden bu tip belirtileriniz varsa mutlaka bir nöroloji doktoruna başvurmanız gerekir. Öncelikle epilepsi nöbetlerinin kısa süreli olduğunu bilmek gerekir. Nöbet, genellikle bir-iki dakika içinde kendiliğinden biter. Bu sebeple eğer çevrenizde epilepsi nöbeti geçiren birisini görürseniz kesinlikle müdahale etmeyin, nöbetin geçmesini bekleyin. Eğer bu belirttiğim süreden fazla süren bir atağa şahit olursanız, hastayı en yakın hastaneye götürün.

SOĞAN KOKLATMAYIN!
Nöbet sırasında bilinçsizce yapılan müdahaleler hastaya yardımdan ziyade zarar vermektedir. Nöbet esnasında hastanın yakınında olan keskin cisimleri ondan uzaklaştırarak olası bir kazanın önüne geçebilirsiniz. Halk arasında sara nöbetleri esnasında en sık yapılan hatalardan birisi de soğan koklatmaktır. Bu yöntemin bilimsel hiçbir tedavi edici etkisi bulunmaz. Nöbet geçiren hastanın eğer sıkı kıyafetleri varsa, nefes alışını rahatlatmak adına gevşetebilirsiniz. Hastanın ağzını açmaya çalışmayın, bu durum çene çıkığına neden olabilir. Nöbet geçiren kişinin nöbeti bittiğinde bir süre dinlendirilmelidir.

EPİLEPSİ TEDAVİSİ
EPILEPSI, gelişen tedavi yöntemleriyle artık pek çok hastalık gibi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Epilepsi; yeni ilaçlar, yeni görüntülenme yöntemleri ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilir. Tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktör, hastalığın nedeninin tam olarak tespit edilmesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA