Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Lavanta yağı baş zencefil kas ağrılarını azaltıyor

Doğal yağların şifalı özellikleri bulunuyor. Lavanta yağı ve karanfil ağrı kesici etki gösterirken, biberiye yağı ve zencefil kas spazmlarını azaltmada etkili oluyor

Yüzlerce yıl öncesinde de insanlar ağrı yaşıyordu. O dönemlerin eczanesi doğa, ilaçları ise şifalı bitkilerdi. Modern ilaçların yol açabileceği yan etkiler, aşırı kimyasal tüketimi endişesi gibi sebepler insanları 'doğal yöntem' arayışına soktu. Ben de ağrı kesici özelliği olan doğal ürünleri paylaşmak istiyorum:
LAVANTA YAĞI: Uzun yıllardır insanlar lavanta yağını ağrıyı ve kaygıyı hafifletmek, rahatlamak ve uyumak için kullanıyor. Lavanta yağının solunması, yapılan bir araştırmaya göre migren ve baş ağrılarını hafifletebiliyor.
BİBERİYE YAĞI: Araştırmalara göre biberiye yağı, kas ve kemik ağrıları ile nöbetlerin tedavisinde kullanılabiliyor. Ayrıca iltihabı azaltma, kasları gevşetme ve hafızayı artırma özellikleri de var.
NANE YAĞI: Antienflamatuar, antimikrobiyal ve ağrı kesici etkilere sahip olduğu araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan nane bitkisinden üretilen nane esansiyel yağı, genellikle topikal bir tedavi olarak kullanılır. Yani seyreltilmiş olarak ağrılı bölgeye sürülür. Alın ve şakaklara uygulandığında baş ağrısını hafifletebilir.
OKALİPTÜS YAĞI: Vücuttaki ağrı, şişme ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. 2013'te yapılan bir çalışmada, diz ağrılarından şikâyetçi katılımcılara günde 30 dakika olmak üzere üç gün boyunca okaliptüs yağı solutuldu. Katılımcılar üçüncü günün sonunda ağrılarının azaldığını söyledi.
KARANFİL: Karanfil, özellikle diş ağrısı karşısında sıkça başvurulan bir bitki. Ağrı hafifletici olarak diş hekimlerinin iğne acısını azaltmak için kullandığı jel kadar etkili olduğu, 2006'da yapılan bir araştırma ile ortaya çıktı.
KAPSAİSİN (ACI MADDE): İnsanlar acıyı gidermek için acı biberde bulunun kapsaisin maddesini kullanmışlar. Bu madde, harici olarak kullanıldığında hafif yanma veya karıncalanma hissine neden olabilir. Günümüzde birçok ağrı kesici ilaç kapsaisin içerir.
ZENCEFİL: Birçok faydasının yanında ağrı hafifletici özelliği ile de dikkat çekiyor. En az 5 gün boyunca günde 2 gram zencefil tüketmenin direnç egzersizleri ve koşmadan kaynaklı kas ağrılarını zamanla azalttığı görülmüş. Araştırmacılara göre zencefil, iyileşmeyi hızlandırabilir ve iltihabı azaltabilir.

BAZI YAĞLAR ASTIMI TETİKLER

En baştan belirtmek isterim ki, bu doğal yöntemler her ne kadar 'doğal' olursa olsun, yanlış kullanım olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Esansiyel yağlar seyreltilerek kullanılmalı.
Tahriş olmuş cilde esansiyel yağlar uygulanmamalı.
Alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğinden, küçük bir noktada test edilmeli.
Bazı uçucu yağlar astımı tetikleyebilir.
Uçucu yağların bazıları yutulursa toksik etkiye neden olabilir.
Bazı doğal bitkiler 'şifalı' denilse de karın ağrısı, kusma ve aşırı kanama riskine neden olabilir.
Herhangi bir yeni ürün kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA