Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Dik durmak için egzersize başlayın

Uzun süre bilgisayar başında oturarak ya da tek elimizle telefon kullanarak duruşumuzu bozuyoruz. Dik durmak için egzersize başlamanız şart

Duruş bozukluğu, sadece fiziksel olarak kötü görünmenize neden olmaz. Zamanla kronikleşen ağrılar, eğrilmiş omurga ve öne doğru sarkan bir vücut, yanlış duruşun sonuçları arasında. Bu tatsız sonuçlarla karşılaşmamak içinse doğru egzersizleri yapmanız yeterli. Duruş bozukluğu dediğimiz bu durum, vücudu kamburluğa ya da eğimli durma alışkanlığına sokabilir. Hatta ilerleyen zamanlarda daha kötü sonuçlara bile neden olabilir.

TÜM VÜCUDU OLUMSUZ ETKİLER
Aslında vücudumuz doğal olarak dik durmaya programlı. Duruşumuzu zaman içinde bozan biz oluyoruz; uzun süre bilgisayar başında oturarak, başımız aşağıda kitap okuyarak ya da tek elimizle telefon kullanarak... Duruş bozuldukça, dik durmayı zorlaştıran ve üst sırtta oluşan kifoz adındaki eğriliğe neden olan fiziksel değişiklikler görülmeye başlar.
Kifoz; genel olarak omurgadaki osteoporoz ile ilişkili kırıklar, disklerin bozulması veya yaralanmalar sonucu oluşur. Ancak kronikleşen duruş bozuklukları da kifoza neden olabilir. Bunun sonucu olarak da kaslar, üst vücudu düzgün şekilde destekleyemeyecek kadar sert ve zayıf olur. Yani yanlış duruş, hoş olmayan fiziksel görünüşten fazlasına neden olur.
Yanlış duruş sonucu oluşan problemler, gençleri bile etkileyebiliyor. Orta yaşlara gelindiğinde ise dik duruş kaybediliyor ve elde kronik ağrılar kalıyor. Ayrıca duruş bozukluğu, sadece sırt bölgesini etkilemekle kalmaz. Vücudun diğer kısımlarının da doğal duruşunu bozar, ağrılara ve farklı sorunlara neden olur.

VÜCUDU TEKRAR HİZAYA SOKAR
Dik durmak ilk bakışta kolay görünür. Doğru duruş basit olsaydı eğer, herkes rahatlıkla dik durabilirdi. Çünkü dik durmak hem esneklik, hem de güç gerektiriyor. Özellikle de omurgayı kuşatan kas ve tendonların daha da güçlü olması gerekiyor.
Egzersizlerin duruş bozukluğu üzerindeki etkisi çalışmalarla da kanıtlandı. 2017'de Uluslararası Osteoporoz dergisinde yapılan bir araştırmada, 6 ay boyunca omuriliği güçlendirmek ve doğru duruş için tasarlanmış egzersizleri uygulayan kişilerin, programı uygulamayanlara göre kifozunun azaldığı bulundu. Hatta bu egzersizlerin üst sırt kifozunu iyileştirebildiği 2019 yılında yayımlanan bir başka çalışma ile de ortaya kondu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA