Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Virüs açık alanlarda da yayılabilir, dikkat edin

Normalleşme sürecinde dikkat edilmesi yerlerden biri de açık alanlar. Açık havada virüsün yayılma ihtimali düşük olsa da, herkesin bu tür yerleri tercih ediyor olması riski artırabilir

Dünkü yazımda normalleşme sürecinde sosyalleşirken de koronavirüsten korunmaya devam edilmesi gerektiğine dikkat çekmeye çalıştım. Kısıtlamalar başladığından beri geçirdiğimiz yasaksız ilk hafta sonunda sosyal medyada yer alan bazı görüntüler, normalleşmenin direkt olarak normale dönüş gibi algılandığı izlemini uyandırdı bende. Bu sebeple normalleşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri daha detaylı açıklama ihtiyacı hissettim. Normalleşme sürecinde sosyal mesafeye dikkat edin ve hijyeni unutmayın. Bu yaz tatilinizi otel yerine bir kamp alanında geçirmeye karar verenlerdenseniz, risk seviyesini en aza indirecek etkenleri; kamp alanında sosyal mesafe kuralına uyulması, ortak malzemeler kullanılmaması ve kamp alanındakilerin aynı bölgeden olması şeklinde sıralayabiliriz. Tersi bir durumda ise, yani kamp alanında sosyal mesafeye dikkat edilmemesi, malzemelerin ortak kullanılması ve kamp alanındakilerin farklı bölgelerden hatta farklı ülkelerden geliyor olması risk seviyesini en üst noktaya çıkarıyor.

MASKE TAKMAYA DEVAM EDİN
Normalleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de şüphesiz parklar ve açık alanlar. Her ne kadar açık havada virüsün yayılma ihtimali düşük olsa da, herkesin bu tür yerleri tercih ediyor olması riski artırabilir. Hava almak ya da spor yapmak için çıkmış olun fark etmez, virüse karşı gardınızı indirmeyin. Gideceğiniz yerin evinize yakın olmasına özen gösterin. Alanın ziyarete açık olup olmadığı, bölgede ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamayacağınız gibi konularda araştırma yapın. Sosyal mesafeye dikkat edin ve hijyeni unutmayın. Hastaysanız ya da Covid-19'a maruz kaldıysanız, açık alan da olsa dışarı çıkmayın. Aşırı kalabalık parkları ter cih etmeyin ve oyun alanlarını kullanmayın. Organizasyon ve aktivitelerden bir süre daha uzak durun.

KALABALIK ALANLARDA RİSK ARTIYOR
GÖRÜŞÜLEN her bir kişi ve etkileşim süresinin uzunluğu Covid-19'a yakalanma riskini artırıyor. Mesela yemek için online sipariş verirseniz ya da yemeği paket yaptırıp mekandan ayrılırsanız risk durumunuz düşük denebilir. Yemeğinizi açık alanda, masaların en az iki metre ara ile konumlandırıldığı, oturma kapasitesinin azaltıldığı ve tenha bir mekanda yiyorsanız, risk oranınız artar. Riski biraz daha artıran diğer bir olasılık, oturup yemek yediğiniz açık ya da kapalı alanın sürekli olarak insan sirkülasyonuna sahip olması. Bir başka durumda en yüksek riski, oturma kapasitesi azaltılmamış, masaların birbirine yakın olduğu ve sürekli olarak sirkülasyon olan bir mekanda oturarak alırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA