Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bireysel savunma ön planda

Covid-19’a karşı bir tedavi ya da aşı geliştirilene kadar, kendimizi savunmak zorundayız. Öncelikle risk toleransınızı belirleyerek savunmanızı hazırlayın ve kendinize, kişiliğinize uygun kısıtlamalar koyun

Evimizden dışarıya çıktığımızda, herhangi bir yüzeye dokunduğumuzda, girdiğimiz her yeni ortamda, insanlarla sohbet ettiğimizde, kısacası nefes aldığımız her an koronavirüse karşı risk altındayız. Bu durum kısa süre içinde bitecek gibi de görünmüyor. Ancak bir şekilde hayat devam etmeli. Salgının başlarında uygulanan sıkı önlemler gevşetildi ve koronavirüs ile mücadelede bireysel korunma ön plana çıktı. İnsanlar kendi kararlarını vermek durumunda kaldıkça yeni sorular da ortaya çıkıyor:

ALACAĞINIZ RİSKİ DEĞERLENDİRİN
Otobüs ya da uçak yolculuğu yapmak ne kadar güvenli? Tatile gidilebilir mi?
Akraba, arkadaş ziyaretleri yapılabilir mi? Ne sıklıkla insanlarla bir araya gelinebilir?
Alışveriş merkezi, kafe ve restoranlara gidilebilir mi?
Virüsün bulaş şekli ve korunma yöntemleri sık sık birçok mecrada paylaşıldı ve paylaşılmaya da devam ediyor. Tüm bu yöntemler korunmaya yardımcı olsa da, bireysel olarak alacağınız bazı kararlarda ne yapmanız gerektiğine dair cevaplar içermez. Yani riski kendi başınıza hesaplamalı ve değerlendirmelisiniz. Söz konusu Covid-19 olduğunda risk değerlendirmesini sadece kendinize göre yapamazsınız. Ölümcül olabilen bir virüse yakalanmak ve bunu yayabilecek olmak sadece sizin sağlığınızı değil, çevrenizdeki herkesin sağlığını ilgilendiren bir durum. Sizin kararlarınız başkalarını, başkalarının kararları da sizi etkileyebilir.

MAKUL ÇİZGİLER BELİRLEYİN
Bireysel olarak günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz bazı kısıtlamalar, alacağınız riski değerlendirme konusunda size yardımcı olabilir. Öncelikle ciddi bir Covid-19 enfeksiyonuna karşı risk grubunuzu belirleyin. Aynı değerlendirmeyi iletişim kuracağınız kişiler için de yapın. Yaşadığınız yerde virüs yayılımının yaygın olup olmadığını ve virüsün etkinliğini öğrenin. Bunların yanında kişisel risk toleransınızı doğru belirleyin. Kendiniz için kişiliğinize uygun kısıtlamalar koyun. Çok dışa dönük biriyseniz çok katı kurallar yerine daha makul çizgiler belirlemek sizin için daha uygun olabilir. Riskinizi mümkün olduğunca yayın. Yani bugün alışverişe gidiyorsanız, dışarıda yemek yemeyi başka bir güne bırakın. Covid-19'a karşı kesin bir tedavi ya da aşı geliştirilene kadar, her gün kendimizi savunmaya devam etmek zorunda kalacağız. Bireysel olarak risk yönetimini öğrenmemiz gerekli. Bu durum yıllarca sürebilir.

SARILMA ÖNERİLMİYOR
İzolasyon ve eve kapanma sürecinde insanları en zorlayan faktörlerden biri de fiziksel temas yoksunluğu oldu. Çünkü biz sosyal varlıklarız ve asosyal bir hayat ruh sağlığımızı olumsuz etkiler. Kısıtlamalar genişledi ama fiziksel temasa ilişkin kesin cevaplar yok. Uzmanlar, şu aşamada sarılmaya karşı değil ama önermiyorlar da. Sarılmak, virüse kesin yakalanılacağı anlamına gelmiyor. Burada da bireysel risk değerlendirilmesi yapılmalı.
Ne kadar fazla kişiyle sarılırsanız risk de o kadar yüksek olur.
Virüs yoğunluğu açık alanda daha düşük olacağından, sevdiklerinize açık alanda sarılın.
Sarılmanın ardından yakın kalıp konuşmak yerine güvenli mesafeyi koruyun. Maske kullanıyor olsanız bile yüzde 100 koruma sağlamadığını unutmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA