Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Sigara kullanan gençler Covid-19 riski altında

Araştırmalar 18-25 yaş arasındaki her üç genç yetişkinden birinin Covid-19 açısından yüksek risk altında olduğunu, bu sayının sigara içmeyenlerde altıda bire düştüğünü ortaya çıkardı

Sigara ve elektronik sigara kullanımının genç yetişkinler üzerindeki Covid-19 riskini değerlendirmek için bir araştırma yapıldı. Journal of Adolescent Health'de yayımlanan çalışmada, Amerika'da 18-25 yaş arasındaki her üç genç yetişkinden birinin yüksek risk altında olduğu bulundu. Bu sayının sigara içmeyenlerde altıda bire düştüğü görüldü. Yani sigara ve muadillerinin kullanımı, risk altındaki genç yetişkinlerin sayısını ikiye katlıyor. Bu risk sınıflandırması teoriden ibaret değil. Sigara ve elektronik sigara gibi solunan maddeler akciğer hasarına neden olur. Ayrıca bu tür maddelerin kullanımı bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudun enfeksiyonla mücadelede şansını düşürür.

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz


PARTİKÜLLER UZAĞA TAŞINIR
Araştırmalar, sigara ve elektronik sigara kullanan ergenlerin ve genç yetişkinlerin akranlarına kıyasla Covid-19'a yakalanma oranlarının yedi kat daha fazla olduğunu ve belirtileri beş kat daha yoğun yaşadıklarını ortaya koydu. Birden fazla çalışmadan elde edilen verileri kullanan bir analizde ise, Covid-19 ile enfekte kişiler arasında sigara kullanan veya geçmişte kullanmış olanlarda hastalığın ilerlemesi olasılığının iki kat daha fazla olduğu bulundu. Ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde gelişen beyinler nörolojik ödüller arar ve bu da risk alma ile sonuçlanır. Çoğu genç yetişkin için bu risk, madde kullanımı olarak ortaya çıkar. Bu yaşlarda madde kullanımından kaynaklı fiziksel zararlara tolerans göstermek, gözle görülür bir etkisi olmadığı için daha kolaydır. En azından Covid-19 salgınından önce durumun böyle olduğu varsayılıyordu. Diğer risk faktörlerinin aksine tütün ve mamullerini kullanmak doğal olarak solunum yolu virüsü bulaşma riskini artırır. Sigara ve elektronik sigara gibi maddeler zorla nefes vermeyi içerir. Bu da viral partikülleri taşıyan damlacıkların normal nefes vermeye göre daha da uzağa gitmesine neden olur. Sigara kullanımının maske takmakla uyumsuz olduğunu söylemeye gerek yok. Sigara içerken maskelerin çıkarılması, gençlerin bir araya geldiği yerlerde yüksek risk oluşturuyor.

GENÇLER DE GÜVENDE DEĞİL

GENÇLER, özellikle sağlık söz konusu olduğunda aşırı özgüvenli olabiliyor. Genel olarak sağlıklı ve zinde olmalarının yanında bir durumu kontrol etme yeteneklerini abartarak kendilerini yenilmez olarak görme eğiliminde olurlar. Mesela istedikleri zaman sigarayı bırakabileceklerini düşünürler. Yetişkinliğe geçişte biraz fazla özgüven faydalı olsa da pandemi sırasında büyük sorunlara yol açabilir; gençlerin Covid-19'a karşı güvende olduklarını düşünmeleri gibi. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin bir raporuna göre, enfekte olan 20-44 yaş aralığındaki her beş kişiden biri hastaneye kaldırılıyor ve yaklaşık yüzde 4'ü yoğun bakıma alınıyor. Sigara ve elektronik sigara gibi madde kullanımını bırakmaları için özellikle ebeveynlerin gençlere destek olması önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA