Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Koronavirüs düşmanını artık tanıyoruz

Covid-19’un viral nedeni belirlendi, genomu haritalandı ve yayılması izlendi. Tüm dünyadaki bilim insanları bir yıl önce hayatımızda olmayan bir virüs ile ilgili bilgi edinebilmek için seferber oldu. Kısa sürede bu sonuçlara ulaşıldı ve artık karşımızdaki düşmanı tanıyoruz

Yeni tip koronavirüs hakkında çoğunlukla olumsuz haberler ön plana çıkarıldı ki, virüsün ne kadar ciddi olduğu anlaşılsın. 'Hiç iyi haber yok mu?' Elbette var. Bazen bardağın dolu tarafından bakmak gerekiyor. Virüsün tüm dünyaya yayılmış olması, milyonlarca kişiyi etkilemiş ve etkileyecek olması gibi iç karartıcı haberleri şimdilik bir yana bırakın. Gelin biraz da Covid- 19 ile ilgili olumlu gelişmelere bakalım. Yeni tip koronavirüsün ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra bilim insanları bazı temel soruların cevaplarını buldu. Covid-19'un viral nedeni belirlendi, genomu haritalandı ve yayılması izlendi. Deyim yerindeyse tüm dünyadaki bilim insanları bir yıl önce hayatımızda olmayan bir virüs ile ilgili bilgi edinebilmek için seferber oldu. Kısa sürede bu sonuçlara ulaşıldı ve artık karşımızdaki düşmanı tanıyoruz. Bu hastalığın sebebini hala bilmediğimizi düşünsenize… Virüsten maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak korunabileceğimizi biliyoruz. Maske, mesafe ve hijyen önerileri ilk yapıldığında koruma sağladığına dair yeterli veri yoktu. Zaman geçtikçe yapılan çalışmalar gösterdi ki bu kurallara uymak korunmanın en önemli adımları.

TESTLER İŞE YARIYOR
Salgının başlarında temas takibi yapılmaya başlanan bazı yerlerde, kontrolün sağlanabildiğini gördük. Artık pozitif olan birinin temas ettiklerine ulaşılabiliyor, testleri ve takipleri yapılabiliyor. Yeni tip koronavirüsü belirlemek için daha yaygın kullanılabilecek, daha doğru ve daha hızlı sonuç alınabilecek testlerin de yakın zamanda hayatımızda olacağını düşünüyorum.

COVİD-19 TEDAVİSİ GELİŞTİ
BAŞLARDA deneme yanılma yöntemiyle uygulanan Covid- 19 tedavisi belirli bir çizgiye oturtuldu. Gereksiz, etkisiz ve farklı yan etkileri olabilecek ilaçlar tedaviden çıkartıldı. Hangi ilaç grubunun hastalığı iyileştirmeye yardımcı olduğunu biliyoruz. Ayrıca daha fazla kişiye test yapılıyor olması, asemptomatik vakaların belirlenmesi, destekleyici bakım ve enfeksiyon hakkında daha fazla deneyim de tedaviye olumlu katkı sağlıyor.

AŞI ÇALIŞMALARI SONA YAKLAŞIYOR
Aşıyla ilgili gelişmeler görülmemiş bir hızda gerçekleşti. Birçok farklı aşı adayı güvenlik ve etkinlik için deneme aşamasına geçti. Bazılarının üretimi ise şimdiden başladı. Önümüzdeki aylarda milyonlarca doz aşı dağıtılması planlanıyor. Bu aşılardan hiçbirinin başarılı olacağının garantisi yok elbette ancak bu noktaya gelinmiş olması çok kısa sürede etkili ve güvenli bir aşıya ulaşma şansımızı arttırıyor. Hepimiz Covid-19 ile mücadelede üzerimize düşeni yaparsak, iyi haberler almaya başlarız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA