Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Akciğer hastalıkları kadınlarda daha çok görülüyor

Kadınlar erkeklere kıyasla akciğer hastalıklarına daha fazla yakalanıyor! Fakat bazı ciddi akciğer hastalıklarının erkek hastalığı olarak düşünülmesi, kadınların yanlış veya yetersiz tıbbi destek almasına yol açıyor. Bu nedenle kadınların belirtilere dikkat etmesi hayati önem taşıyor

Bazı hastalıklar kadınlarda; bazı hastalıklar ise erkeklerde daha sık görülür. Bazı hastalıkların belirgin cinsiyet farklılıkları vardır. Yani her iki cinsiyette de görülen bir hastalık tek bir cinsiyeti farklı ve daha sert etkileyebilir.
Astım ve akciğer kanseri kadınlarda daha sık görülme eğilimindedir. Akciğer kanseri 55 yaş altındaki kadınlarda aynı yaştaki erkeklere göre daha fazla görülüyor. Sigara içmeyen kadınların Koah geliştirme olasılığı sigara içmeyen erkeklere göre daha yüksektir. Hatta yetişkinler arasında astım, kadın hastalığı olarak bilinir.
Akciğer hastalıklarındaki cinsiyet farkı çoğu zaman kadınların aleyhine bir durumdur. Genel olarak bazı ciddi akciğer hastalıklarının erkek hastalığı olarak düşünülmesi kadınların yanlış veya yetersiz tıbbi destek almasına neden olabiliyor. Bu sebeple hastalık, kadınlarda daha ileri evrelere ulaşabiliyor. Akciğerlerinizin sağlığını korumak için kendinizi gözlemleyip belirtileri iyi takip etmeniz, olası bir rahatsızlıkta doktorunuzun dikkatini akciğerlerinize çekmenizi sağlar.
Anne karnında kız bebeklerdeki akciğer gelişimi erkek bebeklere göre öndedir. Erkek bebeklerin kız bebeklere göre erken doğumdan özellikle daha ciddi akciğer komplikasyonlarından ölme olasılıkları daha yüksektir.



ERKEKLER AVANTAJLI
Erkek bebekler doğuştan dezavantajlı gibi görünse de hayat boyu sahip oldukları avantaj, akciğerleri ve solunum yollarının daha büyük olmasıdır. Yetişkin kadınların akciğer hacmi, aynı boy ve yaştaki erkeklerinkinden ortalama yüzde 11 daha küçüktür. Bu kadın akciğerlerinin hasar gördüğünde daha az yedek dokuya sahip oldukları anlamına geliyor.

HORMONLARIN ETKİSİ
Yetişkin kadınların yaklaşık yüzde 10'unda astım görülüyor. Bu konuda hormonlar büyük rol oynuyor.
Erken yaşta adet gören kızların ve fazla sayıda doğum yapan kadınların astım geliştirme olasılığı daha fazladır.



AKCİĞER RAHATSIZLIKLARININ BELİRTİLERİ
Genlerinizi veya hormonlarınızı değiştiremezsiniz ancak alacağınız bazı önlemlerle akciğer hastalığına yakalanma riskinizi düşürebilir, mevcut hastalığınızı iyileştirebilirsiniz:
Sigarayı bırakın, pasif içiciliğe maruz kalmaktan kaçının.
Sağlıklı bir kiloda kalın.
Maske takın.
Egzersiz yapın.
Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
Bol miktarda sebze ve meyve tüketin.
Daha önce hiç akciğer problemleri yaşamamış olabilirsiniz. Bu durum gelecekte yaşamayacağınız anlamına gelmiyor. Akciğer rahatsızlıklarına işaret eden belirtileri aklınızda tutmanızda ve bunlardan bazılarını yaşamaya başlarsanız doktora görünmenizde fayda var:
Nefes darlığı
Geçmeyen öksürük
İyileşmeyen solunum yolu enfeksiyonu
Hırıltılı nefes alıp verme
Hareket halindeyken nefes almada zorluk
Kronik balgam
Göğüs ağrısı
Kan tükürme
İstenmeyen kilo kaybı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA