Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

SORULAR

S.1.) Gaybe iman ne demektir?
C.1.) Gayb: Görünmeyen, ortada olmayan, gizli olan anlamına gelir. Müminlerin özelliklerinden birisi de gaybe imandır. Buradaki gayb: Yüce Allah'a, görmedikleri halde Hz. Peygamber'e (s.a.v.) görmedikleri halde ahret âlemine iman ederler anlamına gelir. Aslında imanla ilgili bütün hususlar gayb kapsamına girer.
S.2.) Büyük günah işleyen dinden çıkar mı?
C.2.) Büyük günah işleyen kişi dinden çıkmaz. Ancak işlediği günahı meşru sayarsa -yani mesela "zinanın, içkinin, kul hakkı yemenin ne sakıncası var" derse- dinden çıkar. Büyük günah işleyen günahkâr olur, tevbe etmezse ve Allah affetmezse günahının cezasını çeker. Ancak tevbe ederse Yüce Allah onu affeder diye ümit ederiz.
S.3.) Kaderimde günah işleyeceğim yazılıysa benim günahım nedir?
C.3.) Kaderi yanlış değerlendiriyorsunuz. Yüce Allah sizin ileride kendi iradenizle günah işleyeceğinizi zamana bağlı kalmaksızın bilmektedir. Onun için de kaderinize günah işleyeceğiniz yazılmaktadır. Yüce Allah'ın bunu bilmesi ve yazılması sizin günah işlemenizi gerektirmez. Varsayın kaderinizde yazılmamış olsaydı bile, zamanı gelince yine günah işlerdiniz. Bunu şöyle örnekleyeyim: Meteoroloji bugün akşamüstü yağmur yağacağını söylüyor. Gerçekten de akşam yağmur yağıyor. Şimdi siz, meteoroloji dediği için yağmur yağdı diyebilir misiniz? Meteoroloji açıklamasaydı da yağmur yağacaktı. Burada meteoroloji yağmuru yağmadan önce tahmin etmiş oluyor. Yüce Allah ise siz o günahı işlemeden, işleyeceğinizi biliyor.
S.4.) Bazı iyi insanlar son zamanlarında uzun hastalık dönemi yaşıyorlar. Bu kötüye mi işarettir?
C.4.) Sadık ve samimi bir Müslüman'ın yaşadığı herhal onun lehinedir. Belki Yüce Allah ona uzun hastalık dönemi yaşatarak günahlarını affettiriyordur.
S.5.) Yolda hız sınırını aşan kişi kazaya sebep olsa katil sayılır mı?
C.5.) Katil olması için bunu tasarlaması gerekir. Yani akrabasını tasarlayarak karşı araba veya insana doğru öleceğini hesap ederek sürmesi lazım. Kazadan dolayı ölüme sebep olmuşsa katil denmesi doğru olmaz. Ama tedbirsiz davranıp, kurala uymadığı için sorumlu olur ve günaha girer.
S.6.) İhalede rakibini para vererek devreden çıkaranın durumu nedir?
C.6.) Müşteri diğer rakibine gizliden para verip onu ihalenin dışına iterse günaha girer. Çünkü burada mal sahibinin aleyhine bir fiyat çıkarabilir ve aldatma ihtimali olan gizli bir anlaşma yapılmış olur. Böylece malı düşürmek de; veya mala yüksek fiyat verip değerinin çok üzerinde bir fiyata tırmandırmak da caiz değildir. Bunan Hz. Peygamber (s.a.v.) (neceş) ifadesini kullanırlar. Bu iki durumda da yapılan ticaret şaibeli olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA