Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

* S.1.) Kadınların cenaze namazı kılması farz mı?
C.1.) Bilindiği gibi cenaze namazı farzı kifaye olan bir ibadettir. Yani herkesin kılması gereken bir namaz değildir. Mesela, bir köyde bir cenaze olsa, bir kişi bile cenaze üzerine namaz kılarsa farz yerine gelmiş olur, başkaları kılmak zorunda olmazlar. Ama ortadaki cenaze namazını hiç kimse kılmazsa bu durumda herkes sorumlu olur. Cenaze namazı kadınlara farz değildir. Ama kılarsa güzel olur ve kabul olur. Hz. Peygamber (s.a.v.) ve halifeler zamanında kadınlar cenaze namazına katılmışlardır. Bayram ve cuma namazlarına katılmışlardır.
* S.2.) Evli bayanım. Annem bir ekmeğe bile muhtaç. Kocama danışmadan anneme yardım yapabilir miyim?
C.2.) Bir ekmeğe bile muhtaç olan kişiye -kim olursa olsun- yardım etmek zorundasınız. Hele bu anneniz ise mutlaka elinizi uzatmanız lazım. Eşinizin de buna rıza göstermesi lazım. Ama eşinizle -yardım konusunu danışarak bir karara varmanız doğru olur. Çünkü yapacağınız her iyilik mutlaka fazlasıyla size dönecektir. Eşinize bunu güzellikle anlatın.
* S.3.) Bir doktor önüne gelen kötü bir insana - bir katile- tedavi uygulamalı mıdır?
C.3.) Elbette ki bir doktor, görevinin ulviyetine ve hayatiyetine uygun olarak önüne gelen her hastaya; durumuna, dinine, suçuna, ırkına, mezhebine, ülkesine, iyi veya kötü olmasına bakmadan tedavi uygulamak zorundadır. Bu konuda ayırım yaparsa, emanete riayet etmemiş olur. Suçlu veya kötü olan kişi daha sonra adalete teslim edilir veya ölür cezasını çeker.
* S.4.) Erkeğin karısına şiddet uygulaması boşanma sebebi olabilir mi?
C.4.) Erkeğin eşine şiddet uygulaması haramdır. Çirkindir. Bu konu; kadına boşanmayı istemesi hakkını verir.
* S.5.) Namaz kılmayan kişi ile namaza inanmayan arasında fark var mı?
C.5.) Namazını kılmayan kişi günahkar olur. Sorumludur. Allah dilerse affeder, dilerse hesap sorar. Bunu ancak Yüce Allah belirler. Ancak namaza inanmamak çok farklı bir durumdur, Kur'anı Kerim'le sabit olan apaçık bir meseleyi; ramazan orucunun farz olması, haccın farz olması, namazın farz olması, içkinin haram olması, zinanın haram olması gibi bir konuyu reddeden kişi dinden çıkar. Ancak reddetmez de mesela; farzları işlemez veya haramları işlerse sadece günahkâr olur. İki anlayış arasında ciddi fark vardır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA