Türkiye'nin en iyi haber sitesi

NAZLI ILICAK

Şûra ve ihraç

Yüksek Askeri Şûra'nın ihraç kararı vermemesi, olumlu bir gelişme. Çünkü boş yere bir tartışma doğuyor, gerginlik çıkıyordu. Ortada ciddi bir suç varsa, zaten askeri mahkemenin kararıyla o kişi ordudan uzaklaştırılır ama, hiç değilse, bu karara karşı bir üst mahkemede hak arama imkânı mevcut. Oysa Yüksek Askeri Şûra kararları denetime tâbi değil. 1982 Anayasası'yla böyle bir yöntem benimsenmesinin sebebi, geçmişte, terfi edemeyen askerlerin idare mahkemesine gidip, zaman zaman bir üst rütbeye terfi imkânına kavuşmasıydı. Buna benzer istismarları önlemek için, terfilerle ilgili olarak Askeri Şûra kararları yargı denetimi dışında bırakılmıştı. Fakat daha sonra, "disiplin" sebebiyle ordudan ihraçlar başladı ve ihraç edilerek özlük haklarını kaybeden hiçbir ordu mensubu, bir başka mahkemede hakkını arayamadı.
Bir anayasa değişikliği gerçekleştirilirse, zaten Şûra kararlarına yargı yolu açılacak. Askeri Şûra, değişiklikten önce kendi inisiyatifiyle doğru olan yolu buldu ve birçok kişinin mağduriyetine zemin hazırlayan disiplin sebebiyle ihraçtan bu sefer vazgeçti. Kutluyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.