Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yedek üyeler

Anayasa Mahkemesi'nde 4 yedek üye var.
Fettah Oto: 2004 Nisan'ında Sezer tarafından atandı. 1946 doğumlu; emekliliğine bir yıl kaldı.
Recep Kömürcü: Aralık 2008'de Abdullah Gül tarafından atandı; 1955 doğumlu. Emekliliğine 10 yıl var.
Alparslan Altan: Mart 2010'da Abdullah Gül tarafından atandı; 1968 doğumlu. (Emekliliğine 23 yıl var)
Burhan Üstün: Mart 2010'da Abdullah Gül tarafından atandı. 1956 doğumlu. (11 yıl sonra emekli olacak)
Fettah Oto'nun emekliliği Aralık 2011 yılında geliyor; onun yerine de atamayı Abdullah Gül yapacak. Böylece bütün yedek üyeleri Gül atamış oluyor.

***

Anayasa değişikliği gerçekleştiği takdirde, yedek üyeler, asıl üye haline gelecek. Ve halen mevcut olan üyeler, emeklilik yaşına (65'e kadar) görevlerini sürdürecekler. Yeni seçilenler için, 12 yıl sınırlaması var. Anayasa Mahkemesi 17 kişiden oluşacak. 11 asıl, 4 yedek üye görevlerini sürdürecekleri için, Anayasa Mahkemesi'ne ancak, 2 üye daha seçilecek. Bununla beraber, -yedekler de asıl üye haline dönüştüğünden- Gül'ün Anayasa Mahkemesi oluşumundaki etkisi artıyor. Ama, dün de, Sezer'in etkisi vardı. Sistem, Çankaya'yı tek seçici yapmış.
Burada eleştirilecek nokta, bana göre şu: Yeni düzenleme, Anayasa Mahkemesi'ni gene Çankaya'nın tesir sahası içinde bırakıyor. Peki, reform nerede? Önemli bir değişiklikten söz etmek mümkün değil. Sadece, "İktidar Anayasa Mahkemesi'ni ele geçiriyor" iddiasına karşı çıkıyoruz. Çünkü, bu durum, 12 Eylül'ün mirası. Çankaya'da kim oturuyorsa, o, bütün yargı üyelerinin seçimine egemen oluyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA