Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

AK Parti ve CHP'ye iyi haber

Metropoll Araştırma'nın verilerine göre, Türkiye'de hayatından memnun olanların oranı artıyor. Zaten, buna paralel olarak, AK Parti'nin oylarındaki düşüş durdu ve toparlanma başladı.
Ocak 2009'da, "Hayatımdan memnunum" ya da "Çok memnunum" diyenler % 41.8'di. Aynı yılın mayıs ayında, bu oran % 53.7'ye kadar çıkmıştı. Kasımda, % 49'da düştü. 2010'dan itibaren yükselişe geçti ve Mayıs 2010'da "Hayatından memnun olanların" oranı % 65'e yükseldi. Aynı şekilde, "Türkiye iyiye mi gidiyor, kötüye mi gidiyor?" sorusuna verilen cevaplarda da, giderek daha olumlu bir hava seziliyor. Ocak 2009'da, "İyiye gidiyor" diyenler sadece % 27 idi. "Kötüye gidiyor"un oranı % 65'e yaklaşmıştı.
Mayıs 2010'daki araştırmada ise, halkın % 40'ı "Türkiye iyiye gidiyor" derken, % 51'inin "kötüye gidiyor" düşüncesinde olduğu görülüyor. Zaten, halktaki memnuniyet artışına paralel olarak, AK Parti'nin oyları da Kasım 2009'daki % 32 seviyesinden, Mayıs 2010'da, % 37'ye kadar yükselmiş.

***

Vatandaşların önemli bir bölümü, Kemal Kılıçdaroğlu'nun işbaşına gelmesinden de memnun. Metropoll'ün bu eğilimi ölçen soruları mevcut:
"Kılıçdaroğlu solda bütünleşmeyi sağlayabilir mi? Evet % 55; Hayır % 36.
"Kılıçdaroğlu CHP'yi değiştirebilir mi?" Evet % 54; Hayır % 38.
"Kılıçdaroğlu daha başarılı bir muhalefet lideri olur mu?" Evet % 57; Hayır % 35.
"Kılıçdaroğlu CHP'nin oylarını arttırabilir mi?" Evet % 69; Hayır % 26.
Buna mukabil, Kılıçdaroğlu'na rağmen, CHP'nin Kürt meselesinde, başörtüsü sorununda, ya da işsizlik konusunda başarıya ulaşamayacağı inancı mevcut.
"Kürt meselesini çözebilir mi?" Evet % 26; Hayır % 61.
"Başörtüsü sorununu çözebilir mi?" Evet % 28; Hayır % 63.
"İşsizliğiçözebilir mi?" Evet % 28; Hayır % 63.
Anlaşılıyor ki, vatandaş, Kılıçdaroğlu'yla CHP'nin oylarının artacağına ve bu partinin değişeceğine inanıyor ama henüz, sorunları çözebileceği düşüncesinde değil. Bunun biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA