Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Referandumun anlamı

Referandumda ne "evet"ler, darbelere dur demek anlamına gelir; ne de "hayır"lar sivil bir diktanın önünü keser. Propaganda bu minval üzerine yürüyor ama gerçek farklı. Anayasa değişikliğiyle, yetersiz olmakla birlikte, demokratikleşme yolunda adımlar atılıyor. Bunu muhalefet inkâr etmeye çalışsa bile, Batı âleminden gelen destek, yeterince işareti veriyor. Zaten Anayasa Mahkemesi, "Yargının ele geçirilmekte olduğu" iddiasının doğru olmadığını, -yeni düzenlemeyi anayasanın değişmez ilkelerinden olan, "demokratik hukuk devleti"ne aykırı bulmayarak- göstermiş oldu.
Yetersiz ama bu değişiklik, daha demokratik bir anayasanın yolunu açabilir. 2012 seçimlerinden sonra, AK Parti ve CHP'nin birçok noktada uzlaşabileceğini düşünüyorum. Zaten 2012 seçim kampanyası da, büyük ihtimalle anayasa değişikliği üzerinde cereyan edecektir. Ama referandumda "hayır" oyları ağır basarsa, korkarım anayasal düzenlemelere bir süre ara vermek gerekecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA