Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Şablon ortaya çıktı

YGS'de gerçek ortaya çıktı. ÖSYM Başkanı Ali Demir, 1 milyon 700 bin öğrenciye gönderdiği mektupta yapılan yanlışı kabul etti. 40 matematik sorusunun 27'sinde, en büyük rakamın sağındaki cevap DOĞRU.
"Peki bu neden böyle oldu?"
diye Prof. Ali Demir'e sordum. "Doğru'yu rastgele kaydırdıklarını, yanlışların ise, sıralamasını sabit bıraktıklarını" söyledi.
Peki niçin sadece 40 sorudan 27'sinde doğru cevaba bu şablon uyuyordu?
Bunun sebebini de, ÖSYM Başkanı şöyle açıkladı: "Eğer yazılımı yapanlar, cevapları küçükten büyüğe sıralamışsa, sınava girenlere dağıtılan kitapçıklarda doğru sonuç, en büyük rakamın sağındaki oluyor. Bu şekilde 27 soru var. Ama, yazılımda cevaplar büyükten küçüğe sıralanmış ya da karışık tutulmuşsa, o zaman sınav kitapçığında bu şablon geçerli değil."
Özetle ifade etmek gerekirse, doğruyu rastgele kaydıran, yanlışları ise aynı sıralamada bırakan bir algoritma uygulandığı için, ana kitapçıkta, küçükten büyüğe sıralama yapıldığında -ki 27 soruda bu böyle- bir formül ortaya çıkıyor: En büyük rakamın sağındaki cevap doğru cevap oluyor.
Örnekle anlatalım:
Soru: 2+2=4
Master kitapta, şıkların, 2, 4, 6, 8, 10 diye küçükten büyüğe sıralandığını kabul edelim. ÖSYM'de, doğru cevap 4, tesadüfi bir şekilde, herhangi bir şıkka konulurken, yanlışlar, aynı sıralamayı koruyarak karıştırılmış: "10, 2, 6, 8"; "8, 10, 2, 6"; "6, 8, 10, 2" vs. sıralaması muhafaza edilmiş.
Sorun anlaşıldı. Bunun tamamen bir acemilik eseri olduğu ortada. Ama tabii, insan gene de şüphelenir. Şimdi, ÖSYM, bütün kitapları tek tek inceliyor. Doğru cevaba, bir matematik işlem yapılarak mı, yoksa formül uygulamak suretiyle mi ulaşılmış, buna bakılıyor. En yüksek puanı alanlardan başlamışlar.
Bugüne kadar 3 bin kitapçık incelenmiş; hepsinde, öğrencinin hesap yaptığı görülmüş.
ÖSYM Başkanı Ali Demir'e, "YGS'yi iptal edip, sadece tek sınavla, LYS ile üniversitelere yerleştirme olamaz mı?" diye de sordum. "Bunun bir çözüm olmadığı" cevabını verdi. Çünkü, içinde askeri okul ya da polis okulları da dahil, birçok meslek lisesi YGS puanlarına göre talebe alıp, ilave bir imtihan düzenliyormuş. Prof. Ali Demir, bu durumda, bazı meslek okullarına girmeye hak kazanan öğrencilerin, mağdur olacağını belirtti.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA