Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hatip Dicle, milli irade ve beklentimiz

Bu seçimin ikinci en başarılı partisi, BDP. CHP'nin milletvekili sayısının artması, idari düzenlemeden kaynaklanıyor. Oysa BDP, seçmenini de çok iyi organize ederek, her adayının seçilmesini sağladı. Baraj olmayıp, parti halinde seçime katılsalardı, hem daha fazla oy alırlar, hem de daha fazla milletvekili çıkarırlardı. Hal böyleyken, Yargıtay tasdik etti diye Hatip Dicle'nin milletvekilliği düşürülmemeli. Kimileri, CHP ve MHP listelerinden seçimlere katılan Ergenekon/ Balyoz sanıklarını kastederek, "Hapisten çıkarılsınlar, arkalarında milli irade var" yorumunu yapıyor. Oysa milli irade, Ergenekon'dan yargılanan hiçbir milletvekili adayını (Çetin Doğan, Tuncay Özkan, Doğu Perinçek vs) Meclis'e göndermedi. Diğerleri ise, CHP ve MHP adayı oldukları için seçildi. Ama Hatip Dicle, doğrudan doğruya seçmenin iradesiyle milletvekili oldu. Kaldı ki, düşünce özgürlüğü kapsamında mütalâa edilecek bir cümle sarf etmiş. Bizim için şoke edici, itici, rencide edici olabilir seslendirdiği düşünceler. Fakat, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Handyside kararı kapsamında bir değerlendirme yapmak gerekiyor. 2007'de Dicle, "Ordunun operasyonları durmadığı takdirde, onlar da meşru müdafaa haklarını kullanırlar" demiş. Konuşmasının tümüne baktığınızda, şiddeti övmüyor, ya da teşvik etmiyor. Sadece, bu durumda barışın bozulabileceğini ifade ediyor ve bundan dolayı üzüntü duyacağını söylüyor.
Zaten, "Terör örgütünün propagandasını yapmayı" cezalandıran Terörle Mücadele Kanunu'nun 7'nci maddesinin 2'nci fıkrası sorunlu. Mahkemeler "Sayın Öcalan" sözünü de suç kapsamına alıyor. BDP'li olup da, "Sayın Öcalan" demeyen mi var? Meclis, tatile gitmeden önce, bir iyi niyet gösterisi olarak, Terörle Mücadele Yasası daha demokratik bir hale getirilirse, hem Hatip Dicle sorunu halledilir, hem de yeni anayasa için uzlaşma zeminine doğru ilk adım atılmış olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA