Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Necip Hablemitoğlu, tetikçiler ve Ergenekon

Zaman zaman, Ergenekon'a ilişkin yazılar yayınlanır, iddianamelerin tutarsızlığı dile getirilir. Bir baktım, 3 Ekim pazartesi tarihli yazısında, Ahmet Hakan, 1'inci ve 2'nci Ergenekon iddianamelerinde, Necip Hablemitoğlu suikastının faillerinin farklı kişiler olarak gösterildiğini yazmış. Hakan'a göre, 1'inci İddianame'de Durmuş Anuçin, İbrahim Çiftçi tarafından azmettirilen ve Hablemitoğlu'nu öldüren şüpheli sıfatını taşıyordu. 2'nci İddianame'de ise, emekli general Veli Küçük, Hablemitoğlu'nu öldürmesi için Osman Yıldırım'a büyük miktarda para teklif etmiş; Yıldırım kabul etmeyince de iş, Osman Gürbüz denilen şahsa kalmıştı. Kısacası, 1'inci İddianame'de cinayeti işleyen Durmuş Anuçin, 2'sinde ise, Osman Gürbüz'dü.
Ahmet Hakan'a kim bu bilgileri verdiyse, o kişi, Ergenekon'u sulandırmaya çalışan ve kafa karıştırmaya gayret eden biri diye düşündüm.

***
Necip Hablemitoğlu, Alman vakıfları ve misyonerlere karşı sert bir mücadele yürütüyordu. Faili meçhul bir cinayete kurban gitti. (18 Aralık 2002) Fethullah Gülen hakkında da demediğini bırakmamıştı. O zamanlar, cinayeti, Cemaat'e yamamak isteyenler bile çıktı. Ergenekon'un, hem 1'inci, hem de 2'nci İddianamesi'nde, Osman Yıldırım'ın tanıklığına başvuruluyor; Osman Yıldırım'ın Osman Gürbüz'ü suçlayan beyanları her iki iddianamede de aynen tekrarlanıyor: "Veli Küçük bana Hablemitoğlu'nu öldürmemi teklif etti. Ben kabul etmeyince, işin Osman Gürbüz'ün üzerine kaldığını söyledi."
Sadece 2'nci Ergenekon İddianamesi'nde, Osman Yıldırım'ın, her nedense "gizli tanık" adı altında ifadesine yer veriliyor. (Oysa 1'inci İddianame'de, Osman Yıldırım'ın ismi açık açık yazılmıştı)
Durmuş Anuçin'in de adı, hem 1'inci, hem de 2'nci İddianame'de geçiyor. Anuçin, başka suçlardan dolayı cezaevinde tutukluyken, ilk duruşmada "Necip Hablemitoğlu'nu İbrahim Çiftçi'nin talimatıyla öldürdüm" deyince, savcılıkta ifadesi alınıyor. Tıpkı 1'inci İddianame gibi, 2'nci İddianamede de, Anuçin'in cinayeti işlemiş olma ihtimali üzerinde duruluyor. Durmuş Anuçin ve Osman Gürbüz'le ilgili iddialar, Ergenekon dosyasından ayrılarak (tefrik edilerek), Hablemitoğlu cinayetinin işlendiği yer itibariyle Ankara Savcılığı'na gönderiyor. Osman Gürbüz, Ergenekon dosyasında da şüpheli olarak kalıyor.
Hablemitoğlu cinayeti, anladığım kadarıyla Ankara'daki bir başka davanın konusu olacak. Burada, Hablemitoğlu'nu öldürmekle suçlanan tetikçiler Durmuş Anuçin ve Osman Gürbüz yargılanacak.
Bilgi kirliliğinden kaçınalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA