Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Oda TV ve bilirkişi raporları

Oda TV'de çıkan dijital dosyaların virüsle gelip gelmediğini araştırmak üzere hâkimlerin bilirkişiye başvurması gerekiyor. Aslında, iddianamenin ek klasörleri arasında kapsamlı bir bilirkişi raporu çıktı. Ama bu raporda, sadece, Soner Yalçın'ın avukatlarının talebi üzerine, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan rapora cevap veriliyor. Bilirkişiler, eğer talimatlar ya da dosyalar virüsle gönderilmiş ve bilgisayarda bulunan antivirüs programı tarafından silinmişse, bunu anlamak için hard diskin yeniden incelenmesi gerektiğini söylüyorlar: "Bahse konu dosyaların antivirüs tarafından silinip silinmediğinin tespitinin yapılabilmesi için, hard disk üzerindeki antivirüs log kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir. Ancak o zaman söz konusu dosyaların antivirüs programı tarafından silinip silinmediği anlaşılacaktır. Bu araştırmayı yapabilmek için, hard diskin tekrar incelenmesi icap eder."
Öyleyse, vakit geçirmeden bu inceleme yapılmalıdır.
Hâkimin atadığı bilirkişilerin çok önemli başka tespitleri de var:
* Dijital dosyaların nerede oluşturulduğu, bahse konu bilgisayarda mı, yoksa başka bilgisayarda mı oluşturulduğu, başka bir bilgisayarda oluşturulduysa hangi yolla taşındığı/ kopyalandığı, ya da internetten mi indirildiği konusunda kesin sonuca varmak mümkün değildir. ADSL modem Log kayıtlarına bakılarak, bu bilgiler elde edilemez...
*
Microsoft Ofis dosyalarında MetaData bilgileri yer almaktadır. Çıktı alındığında, tarihi, MetaData bilgileri içinde kaydedilmektedir. Ama çıktı alan kişi ya da hesaba ait başka bir bilgi bulunmamaktadır.
* MetaData kayıtları, dosyaya ait her görüntülenme tarih ve saatini tutmaz. Sadece ilk oluşturulma ve son kaydedilme tarihi bilgisini verir. Dosya açılıp hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaydedilmeden kapatılırsa, MetaData bilgileri de değişmeyeceğinden, bu görüntüleme işlemine dair kayıtlar tutulmaz. Bununla beraber, farklı bir incelemeyle, dosyaların görüntülendiğini anlamak mümkündür.
* NTFS (New Technology File System) dosyalama sisteminde, dosyalara ait oluşturma, değiştirilme, erişim ve kayıt değiştirme olmak üzere 4 adet tarih bilgisi olmaktadır. Ancak NTFS dosyalama sistemi, SİLİNME TARİHİ KAYDI TUTMAMAKTADIR. Sadece, silinen dosya geri dönüşüm kutusu içinde yer alıyorsa, ancak o zaman silinme tarihi bellidir. Dosya, geri dönüşüm kutusuna gönderilmeden silinirse, dosyalama sistemi, dosyaya ait silinme tarihi kaydını tutmaz.
* Virüs/ trojan tarafından oluşturulup, aynı dakika içinde silindiği iddia edilen dosyaların hiçbiri geri dönüşüm kutusu içinde bulunmamaktadır. Dolayısıyla tarafımıza gönderilen listedeki "Dosya siliniş tarih ve zamanı" sütununda yer alan bilgilerin, DOSYALARA AİT SİLİNME TARİHİ OLMADIĞI anlaşılmıştır. Bu tarihler belli olmadığından, söz konusu dosyaların aynı dakika içinde yaratılıp silinmesi iddiası doğru değildir. Belli olmayan dosyaların silinme tarihi bilgisi üzerine inşa edilen iddialar, asılsızdır. "Dosya siliniş tarih ve zamanı" sütununda yer alan tarih ve saat bilgilerinin, dosyalama sistemi tarafından tutulan "Son erişim tarihi" bilgisi olduğu tespit edilmiştir.
* Sonuç olarak, şüpheli avukatlarının hazırlattığı teknik raporda belirtilen "Dosyaların aynı dakika içinde yaratılıp silinme" iddiası tamamen yanlıştır.
Zaten, Oda TV'nin Boğaziçi'ne hazırlattığı raporda da, sorulara kesin bir cevap verilemeyeceği belirtiliyor; "hard disk imajı incelenemediğinden" Oda TV avukatlarının iddialarının doğruluğunun tespit edilemediği açıklanıyor.
Bence, hard disk yeniden incelenmeli ve kesin sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA