Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Tarihçe

1968'de Fikir Kulüpleri Federasyonu kuruldu. Bilahare bu örgüt Dev-Genç'e dönüştü. O tarihte, şiddet ile araya mesafe konulmuştu. Ama Dev-Genç'ten doğan çeşitli örgütler şiddete bulaştı. Bunlar, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO), Mahir Çayan'ın kurduğu Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) ve İbrahim Kaypakkaya'nın kurduğu Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) idi.
THKP-C'den Devrimci-Yol (Dev-Yol) doğdu. 1978'de Dursun Karataş, Dev- Yol'dan ayrılarak Dev-Sol'u kurdu. Çünkü Dev-Yol, silâhlı mücadeleye karşı tavır içine girmişti. Dursun Karataş, 1983'te idam cezasına çarptırıldı. Ceza daha sonra müebbet hapse dönüştü. Cezaevinden Bedri Yağan ile birlikte kaçtı. Fakat daha sonra Dursun Karataş ile Bedri Yağan kavgaya tutuştu; örgüt ikiye bölündü. Bedri Yağan, 1993'te bir polis operasyonuyla öldürüldü. Dursun Karataş, 1994'te, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi'ni (DHKP-C) kurdu. DHKP-C, adını, Nihat Erim, Gün Sazak, Kemal Kayacan, Adnan Ersöz, Hiram Abas gibi kanlı eylemlerle duyuran Dev-Sol'un devamı. Dursun Karataş 2008'de kanserden öldü.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA