Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

1 Mayıs 1979... Taksim

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin verilmedi. Verilebilirdi. Ciddi uyarılardan sonra "Bütün sorumluluk size ait" diyerek, sendikalar, kendi kaderleriyle baş başa bırakılabilirdi. Ama hükümetin 1 Mayıs'ı bayram ilan ettiği, 30 küsur senedir kapalı bulunan meydanı ilk defa işçilere AK Parti'nin açtığı unutulmamalı.
Unutulmaması gereken bir başka husus daha var. Sahi bu meydanı işçiye kim kapatmıştı? 1 Mayıs 1979'da hangi parti iktidardaydı? Kim Başbakan'dı? Nedense, her şey tartışılıyor fakat o partinin ve o Başbakan'ın ismi zikredilmiyor. Hatırlamak istemeyen ya da bilmeyenler için söylüyorum. Taksim Meydanı, Bülent Ecevit'in Başbakanlığı ve CHP'nin iktidarı zamanında kapatıldı. 1978'deki Kahramanmaraş olaylarından sonra, Ecevit 13 ilde sıkıyönetim ilan etmişti. Bu illerden biri de İstanbul'du.
Sıkıyönetim Komutanlığı, Türkiye İşçi Partisi'nin bürosuna baskın yapmış ve onların 1 Mayıs'ta olay çıkaracağı izlenimini yaratan alet/edevat ele geçirmişti. Bu yüzden bir bildiri yayınlayarak, 1 Mayıs'ta miting ve gösteri yapılmasını yasakladı.
Dikkat edin... Öyle bugünkü gibi Kadıköy'de ya da Kazlıçeşme'de yapılsın diye bir alternatif gösterilmedi. Tamamen yasaklandı... Daha bitmedi; çünkü DİSK yöneticileri yasağa rağmen Taksim'de miting yapacaklarını ilan ettiler. DİSK Başkanı Abdullah Baştürk "Arkadaşlarım ve ben 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız" dedi. Peki Ecevit, onlara sahip mi çıktı? Hayır... İşçileri, sadece, sağduyuya, devlet ve orduya saygılı davranmaya davet etti. Sıkıyönetim'in kararına uyulmasını istedi. Abdullah Baştürk "Hükümet demokratik hakları kısıtlamaya gidiyor" diye feryat etti.
Ya sonra ne oldu? Bu defa DİSK Genel Merkezi'ni asker bastı ve yöneticiler gözaltına alındı. Baştürk, güvenlik güçleri tarafından götürülürken, "Bu davranış Ecevit'e şeref getirmez" diye bağırdı.
Ve nihayet 1 Mayıs günü... O gün, Sıkıyönetim Komutanlığı sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasak bir gece öncesinden başladı. Ertesi gün, gece 12'ye kadar sürdü. Zaten CHP de, üyelerinden 1 Mayıs toplantılarına katılmamalarını istedi.
Yıllar yılları kovaladı. İktidara birçok parti geldi. Bunlar arasında sosyal demokrat olanlar da vardı. Hiçbir dönem Taksim Meydanı açılmadı. Üstelik sıkıyönetim de yoktu. Buna rağmen meydan kapalı kaldı. İşçiler, 1 Mayıs bayram olsun istiyordu; hiçbir iktidar döneminde bu talep kabul edilmedi.
Her şey, AK Parti iktidarıyla birlikte değişti. Hem 1 Mayıs bayram oldu; hem de resmi tatil ilan edildi. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında, 1 Mayıs, coşku içinde Taksim Meydanı'nda kutlandı.
Son bir cümle: "Yiğide vur, ama hakkını ver."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA