Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

ODTÜ'den Gezi çıkmaz

ODTÜ'den Gezi çıkmaz; çıkmıyor. Çünkü tepki gerçek bir duruma dayanmıyor. Protesto gösterisi yapan gençler, "ODTÜ'den yol geçmesin" diyor ama zaten geçmiyor. ODTÜ kampusunu ortadan bölen yol hakkında Rektörlük Danıştay'a başvurmuş, durdurma kararı almıştı. Sonra, Belediye'yle ODTÜ uzlaştı. Söz konusu yol, arazinin altından geçecek bir tünele dönüştü.
Aslında tartışılan yol, Anadolu Bulvarı'nın devamı olarak gelen ve ODTÜ'nün Doğu sınırını bir süre takip ettikten sonra Yüzüncü Yıl ile Çiğdem mahallelerinin içinden geçen, sonunda Konya yoluna bağlanan otoyol. Bu otoyolun kararı, 1980'de alınmış ve SHP'li Murat Karayalçın'ın Belediye Başkanlığı sırasında, 1990 tarihli Ankara Nazım Planı'na konulmuş.
Acaba gençler neye itiraz ettiklerini biliyorlar mı? Bence bilmiyorlar. Zira söz konusu otoyol, ODTÜ Rektörlüğü'nün hazırladığı Koruma Amaçlı İmar Planı içinde de yer alıyor. Rektör Ahmet Acar, 1990 tarihli Nazım Planı'na uyduklarını söylüyor. Şimdi, Koruma Amaçlı İmar Planı'nın Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçmesi, sonra da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanması bekleniyor. Bakan Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Koruma Amaçlı İmar Planı, kurullardan geçmiş, Bakanlığa gelmiş. Bayraktar, "Yolu ODTÜ Rektörlüğü istedi; şimdi neye karşı çıkıyorlar?" demekte haklı. Zira Koruma Amaçlı İmar Planı'nı hazırlayan ODTÜ Rektörlüğü.
Keşke Başbakan Erdoğan, kışkırtıcı bir üslûp kullanıp, "Yol yapma" diyenleri ormana davet etmeseydi. Zira polemik, kutuplaşma yaratıyor. Sükûnetle anlatılabilecek konular, geniş kitleler tarafından anlaşılamıyor. Anadolu Bulvarı'nı Konya yoluna bağlayan otoyolda, esas sorunu Çiğdem ve Yüzüncü Yıl mahallesi sâkinleri yaşıyor. Çünkü yol yapımına 20 yıl önce karar verilmiş ama inşaatı yeni başlayacak. Bu süre zarfında mahalleler oluşmuş. Şimdi yol, yerleşim birimlerini tam ortasından bölecek. ODTÜ'lü bazı talebeler o mahallelerin sâkinleriyle işbirliği yaparak, protesto eylemlerini yaymak istiyorlar. Lâkin Gezi ruhunu yakalamaları zor. Spontane bir hareket olmadığı ve çatışma üretmeye çalıştıkları ortada.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA